Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την 1η επίσκεψη του παιδιού στον Οδοντίατρο;

Δρ. Ιωάννης Χρ. Λιάζος
Χειρ/γός Οδοντίατρος – Παθοβιολόγος Στόματος
Εξειδικευμένος στην Αισθητική Οδοντιατρική

Σύμφωνα με στατιστικές, οι εννέα στους δέκα έχουν κάποια αρνητική εμπειρία από κάποια οδοντιατρική επίσκεψη στον παρελθόν. Ωστόσο η Οδοντιατρική επιστήμη έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια και η επίσκεψη του παιδιού δεν πρέπει να θεωρείται μία δύσκολη όσο και δυσάρεστη απόφαση. Η ηλικία των 3 ετών είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσει την επαφή του με το Οδοντιατρικό περιβάλλον.
Καταρχήν είναι σημαντικό να αντιληφθεί το παιδί σας ότι πρόκειται για μια θετική κίνηση, που θα βελτιώσει τη στοματική του υγεία. Η ψυχολογική προετοιμασία παίζει σημαντικό ρόλο και θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετή ώρα στη συζήτηση μαζί του. Η επιλογή του λεξιλογίου που θα χρησιμοποιήσετε έχει εξαιρετική σημασία και μπορεί να αποτρέψει ή να ενθαρρύνει το παιδί. Εάν για παράδειγμα, αναφέρετε ότι ο Οδοντίατρος θα κάνει ένεση αυτομάτως στο μυαλό του παιδιού η λέξη συνδέεται με ην έννοια του πόνου οπότε είναι λογικό να θέλει να αποφύγει μια επώδυνη εμπειρία. Εναλλακτικά μπορείτε να αναφέρετε ότι μπορεί να κοιμίσει το δοντάκι ώστε να μπορεί να δουλέψει ΧΩΡΙΣ να πονάει το παιδί κλπ.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι το πρώτο ραντεβού θα αξιοποιηθεί για την εξοικείωση του παιδιού με το ιατρείο καθώς και τη γνωριμία του με το Γιατρό. Έτσι δε θα φαντάζει ξένος ή εχθρικός αλλά ένας φίλος που θέλει το καλό του. Η παρουσία της μαμάς στην αίθουσα κρίνεται απαραίτητη αν το παιδάκι είναι πολύ μικρό. Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι για πολλούς λόγους προτιμότερο να προσέρχονται μόνα για παράδειγμα, για να μη διασπάται η προσοχή τους κλπ.
Με καλή θέληση και υπομονή, η επίσκεψη του παιδιού σας στον Οδοντίατρο θα αποτελέσει μια θετική εμπειρία που θα το βοηθήσει να κατανοήσει την αξία της στοματικής υγιεινής και να συμμετάσχει ενεργά στη θωράκισή της.

Οι εννέα στους δέκα έχουν κάποια αρνητική εμπειρία από κάποια οδοντιατρική επίσκεψη στον παρελθόν