Extreme Sport: Parapente Paramotor GR. Όταν κοιτάς από ψηλά… τα Νότια

Δε θα έλεγε κανείς ότι είναι και το πιο διαδεδομένο.. άθλημα στην Ελλάδα το parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς)! Ναι, ανήκει στα αθλήματα και είναι σίγουρα από αυτά που σου ανεβάζουν λίγο την αδρεναλίνη. Σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Το Pulse έτσι ανήσυχο όπως είναι, ανακάλυψε πως και στα Νότια μπορούμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Εσείς δε θα θέλατε να δείτε από ψηλά την παραλία της Γλυφάδας και των όμορων Δήμων;
Γι’ αυτό υπάρχουν οι ειδικοί που θα σας μυήσουν στο parapente, θα σας παρέχουν τη δυνατότητα να κάνετε μια πτήση «εθισμού» όπως τη λένε (γνωριμίας με το άθλημα όπου πιλοτάρει άλλος και όχι εσείς). Πάντα με ασφάλεια, σεβόμενοι τις καιρικές συνθήκες.
Τρεις άνθρωποι – ο Αθανάσιος Σμύρης, ο Φώτης Μιχελάκος και ο Αριστοτέλης Καπετάνιος – μιλούν στο Pulse για το σωματείο αεράθλησης «ATHENS FLYING CLUB» που εδρεύει στη Γλυφάδα και μας λύνουν όλες τις απορίες γύρω από το άθλημα.

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή αλλιώς Parapente από τη γαλλική του σύνθετη ονομασία (para- από το parachute=αλεξίπτωτο και pente= πλαγιά), πραγματοποιεί μια πανάρχαια ανθρώπινη επιθυμία: την ελεύθερη πτήση. Δίνει την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να πετάξει σαν πουλί και να νιώσει ελευθερία και συγκίνηση. Πρόκειται για ένα “ειδικό” αλεξίπτωτο, με το οποίο μπορεί κανείς να απογειωθεί από μια πλαγιά ανεξάρτητα από το ύψος της (όταν βέβαια το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) και δεν απαιτεί κανενός είδους μηχανή. Προσγειώνεται δε πάλι σε πλαγιά ή κάμπο. Είναι μονοθέσιο ή διθέσιο.
Υπάρχουν συμπληρωματικά το paramotor και το paratrike.
Στο paramotor χρησιμοποιείται μοτέρ. Υπάρχει μονοθέσιο και διθέσιο. Πρόκειται για το «μικρότερο αεροπλάνο» που υπάρχει στον κόσμο. Είναι μια πτητική συσκευή υποβοηθούμενη από μοτέρ.
Το paratrike είναι με τρεις ρόδες, διθέσιο. Έχει δυνατότερο μοτέρ, ο σκελετός του είναι μεταλλικός, είναι φτιαγμένο με κράματα αλουμινίου ή μετάλλου.

Ένας που ξεκινάει πρώτη φορά με ποιο από τα τρία είδη θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει;
Είτε με parapente είτε με paramoter. Ιδανικό το parapente για να έχει μια ιδέα πως είναι να πετά στα ψηλά με την πτέρυγα και το μοτέρ θα έρθει σαν ‘συμπληρωματικό”.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται για μια πτήση;
Κάποιος που θέλει απλώς να κάνει πτήση εθισμού (δοκιμαστικό) χρειάζεται να βάλει αθλητικά παπούτσια και ρούχα τέτοια που να μην επιτρέπουν το κρύο να περνάει.
Ο εξοπλισμός που έχουμε στη σχολή επιτρέπει την εκπαίδευση για πτήση με παραμοτέρ. Έχουμε μονό, διθέσιο, διθέσιο βουνού, έχουμε διθέσιο παρατράϊκ. Με δύο ή με τρείς ρόδες. Μέχρι και διθέσιο υπερελαφρύ αεροπλάνο.

Ο εξοπλισμός ενοικιάζεται ή αγοράζεται;
Όλος ο εξοπλισμός μπορεί να ενοικιαστεί στη σχολή από ένα μαθητή αν ο ίδιος δεν έχει το δικό του γιατί το κόστος του δεν είναι αμελητέο. Όλος ο εξοπλισμός που χρειάζεται κάποιος για να κάνει παρά πέντε κοστίζει κάπου στα 4,5 χιλ. ευρώ. Για να πάρει κάποιος ένα παραμοτέρ να πετάξει αυτόνομα, το μικρότερο αεροπλανάκι στον κόσμο, ο εξοπλισμός κοστίζει γύρω στα 6-7 χιλ. Το κόστος για κράνος, ακουστικά, ασύρματο είναι στα 800 ευρώ. Το αλεξίπτωτο 3.000 ευρώ, το μοτέρ 4,5 χιλ. ευρώ. Βέβαια όλα έχουν διάρκεια. Μπορεί να αντέξει και για 10 χρόνια εξαρτάται από τη χρήση που κάνεις.
Ο εξοπλισμός για να πετάξεις χωράει στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, είναι backpack. Το αλεξίπτωτο χωράει σε ένα τσαντάκι και το μοτέρ το σηκώνεις σε ένα μεγάλο σακβουαγιάζ. Η φιλοσοφία είναι από τους ορειβάτες που κουβαλάνε τον εξοπλισμό στην πλάτη. Για να πετάξουν από υψόμετρο και έτσι δημιουργήθηκε όλη η τάση του παρά πέντε. Μετά ήρθε το μοτέρ, τα τράικ και όλα τα εξελιγμένα τεχνολογικά εξαρτήματα.

Τι ηλικίες μπορούν να πετάξουν;
Το να πετάξει κάποιος είναι εφικτό είτε είναι ανήλικος, είτε ενήλικας. Στην περίπτωση που είναι ανήλικος θα γίνει με τη άδεια και τη συνοδεία γονέα. Όμως αν κάποιος επιθυμεί να εκπαιδευτεί να πετάει η κατάλληλη ηλικία είναι στα 18. Είναι δυνατό όμως και από την ηλικία των 16. Χρειάζεται μια ιατρική γνωμάτευση ότι το άτομο είναι καλά στην υγεία του όπως σε όλα τα αθλήματα.

Χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση;
Για την πτήση εθισμού (δοκιμαστικό) δε χρειάζεται να έχει ιατρική γνωμάτευση γιατί πετάει (πιλοτάρει) κάποιος άλλος για εκείνον.

Πόσο καιρό διαρκεί η εκπαίδευση;
Εξαρτάται από τον μαθητή. Ίσως χρειαστεί 10 ημέρες από 8 ώρες την ημέρα, διαιρούμενο σε μία περίοδο 2 μηνών για παράδειγμα. Όπου μπορεί κάποιος να κάνει εκπαίδευση 3 ωρών τη φορά σε εβδομαδιαία βάση, συνήθως τα σ/κ. Η ουσία δεν είναι τόσο αυτή όμως όσο το να μάθει να χειρίζεται και να αποφεύγει καταστάσεις που θα αποτρέψουν κάποιο πιθανό ατύχημα. Εδώ είναι που χρειάζεσαι και τον καλό εξοπλισμό. Να έχεις πάνω σου το «ραδιάκι» απ’ όπου κάποιος από κάτω σε παρακολουθεί και σου δίνει οδηγίες πως να κινηθείς.

Η συζήτηση με τους ειδικούς του αθλήματος ήταν ανεξάντλητη και απορροφητική. «Δε χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα, χρειάζεται να συναντήσεις άτομα που έχουν την διάθεση και την όρεξη να σε εκπαιδεύσουν. Μπορείς ακόμη να ασχοληθείς και επαγγελματικά ανοίγοντας σου ένα ευρύ φάσμα “ιπτάμενων επαγγελμάτων”», μας τόνισαν.

Και λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνάντησή μας, μας ανέφεραν πως το parapente έχει κι αλλού εφαρμογή. Προτάσεις γάμων έχουν γίνει πετώντας ψηλά ή δείχνοντας ένα πανό στην ενδιαφερόμενη που εκείνη την ώρα… λιάζεται στην παραλία από κάτω. Αλλά και θεαματικές είσοδοι ζεύγους στην εκκλησία με το γαμπρό να φτάνει ιπτάμενος και τη νύφη με σκάφος.

[wt-tip]Στη σελίδα που διατηρούν στο Facebook: Parapente Paramotor GR μπορείτε να επικοινωνήσετε για μια πτήση εθισμού, ως πρώτη γνωριμία. Οι αιθέρες σας ανήκουν![/wt-tip]