Σκύλος και παιδιά

Μιχάλης Διαμαντάρας | Εκπαιδευτής σκύλων
Web: argus-dog.gr | e-mail: argusdogmd@gmail.com

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μου ως επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων κατ’ οίκον, βλέπω συχνά παιδιά ευτυχισμένα να παίζουν στον ίδιο χώρο με χαρούμενους σκύλους, άλλα και δυστυχώς κάποιες φορές, γονείς σε απόγνωση αδυνατώντας να βάλουν σε τάξη, τόσο τα δίποδα, όσα και τετράποδα μέλη της οικογένειας τους. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι δεν πληρούν όλες οι οικογένειες τις προϋποθέσεις για την απόκτηση ενός κατοικίδιου σαν το σκύλο. Μία λάθος ή επιπόλαια ανάληψη ευθύνης, μπορεί να έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις, όπως ένα ακόμα παρατημένο ζώο στον δρόμο και παιδιά με έντονο το αίσθημα της απώλειας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος ύπαρξης αδέσποτων.
Είναι λοιπόν απαραίτητο πριν την είσοδο του σκύλου στο σπίτι μας, να κατατοπιστούμε από κάποιον ειδικό ώστε, αντικειμενικά και ρεαλιστικά, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του. Ο σκύλος δεν είναι αντικείμενο ούτε παιχνίδι. Χρειάζεται χώρο και χρόνο, σωστή διατροφή, και την απαραίτητη κτηνιατρική παρακολούθηση. Ο γονιός πρέπει να διαθέτει την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, ενώ ταυτόχρονα να είναι εφοδιασμένος με υπομονή και επιμονή, για να ανταποκρίνεται σωστά στον χειρισμό παιδιών και ζώου στις καθημερινές επαφές τους. Είναι αλήθεια ότι όταν υπάρχουν οι κατάλληλες βάσεις σωστής συμβίωσης και ενημέρωσης, τα οφέλη είναι πολλά. Δίνοντας τη δυνατότητα και δείχνοντας εμπιστοσύνη στα παιδιά να αναλάβουν τη φροντίδα (βόλτα, καλλωπισμό, φαγητό) του σκύλου, τους προσφέρουμε ένα ακόμη εφόδιο για να γίνουν πιο κοινωνικά, υπεύθυνα, και να αγαπάνε τη φύση.
Τέλος, έρευνες έχουν αποδείξει πως η καθημερινή επαφή σκύλου και παιδιών ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες.

Ο σκύλος δεν είναι αντικείμενο ούτε παιχνίδι