«Οι Ώρες» με την Μικαέλα Δαρμάνη

Με τη νέα της δισκογραφική δουλειά μας συστήνεται στο Pulse η Μικαέλα Δαρμάνη. «Οι ώρες» είναι ο τίτλος του single της σε μουσική και στίχους του Αντώνη Δημητρίου. Μια εκρηκτική συνεργασία δυο νέων καλλιτεχνών γεννά ένα πολύ όμορφο και δροσερό τραγούδι χωρισμού. Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Μικαέλα μας μιλά για την μεγάλη της αγάπη που δεν είναι άλλη από τη μουσική και το τραγούδι!


[P]: Πότε έγινε η πρώτη επαφή με το τραγούδι και τι ήταν εκείνο που στάθηκε αφορμή για να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;
Μικαέλα Δαρμάνη: Στο σχολείο τραγούδησα πρώτη φορά. Στην παιδική χορωδία. Θυμάμαι ότι μου είχαν δώσει την εντέκατη εντολή και στο σπίτι τους είχα ζαλίσει όλους. Δεν σταμάταγα, όλη μέρα στο σπίτι πρόβα. Η μαμά μου είχε τρελαθεί. Κάποια στιγμή μου είπε, «καλά παιδί μου, που θα τραγουδήσεις στο μέγαρο; Φτάνει το ξέρεις το τραγούδι, το λες πολύ ωραία». Φαντάσου τι είχαν πάθει οι άνθρωποι..
Το καλό είναι, ότι στο σπίτι μου όλοι τραγουδάνε σωστά και ας μην έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Οπότε είμαι τυχερή γιατί έχω ακούσει αρκετά μουσικά είδη και χωρίς να το καταλάβω αγάπησα πολύ το τραγούδι και την μουσική.
Η πρώτη φορά που τραγούδησα επαγγελματικά, ήταν όταν φοιτούσα στην Δραματική σχολή και μου έγινε μια πρόταση για ένα σχήμα αξιόλογο με αξιόλογους μουσικούς και καλλιτέχνες. Με βοήθησαν πολύ οι δάσκαλοι μου και με κατεύθυναν σωστά στα πρώτα μου βήματα και δεν σου κρύβω ότι αυτό με γέμισε, με δύναμη για να συνεχίσω.

[P]: Όταν το τραγούδι γίνεται επάγγελμα παύει να έχει την ίδια γοητεία; Υπάρχουν φορές που νιώθεις κουρασμένη;
Μ.Δ.: Για μένα δεν παύει ποτέ να έχει γοητεία και μαγεία. Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ακόμα και όταν συνειδητοποιείς ότι σε αυτό τον χώρο πρέπει να συνεργαστείς με κάποιους ανθρώπους, που είναι βουτηγμένοι στην ματαιοδοξία.
Βρίσκω πάντα τρόπους διαφυγής. Προσπαθώ να κάνω όμορφες σκέψεις, όνειρα και όμορφες συνεργασίες. Όσο διατηρώ την ψυχή μου καθαρή προχωράω και μαθαίνω. Ακόμα δεν έχω αισθανθεί κούραση για αυτό που κάνω.

Δεν έχει σημασία
πόσες φορές θα πέσεις,
αλλά πόσες
θα σηκωθείς.

[P]: Τραγουδίστρια ή τραγουδοποιός; Που θα κατέτασσες τη Μικαέλα.
Μ.Δ.: Αγαπώ να τραγουδάω. Μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω τα συναισθήματα μου και τις σκέψεις μου. Όταν γράφω τραγούδια ξορκίζω καταστάσεις και αποτυπώνω στιγμές και πράγματα που έχω ζήσει. Οπότε δεν μπορώ να διαλέξω. Το ένα είναι η συνέχεια του άλλου.

[P]: Αγαπημένα τραγούδια ελληνικά ή ξένα;
Μ.Δ.: Για μένα υπάρχει καλή και κακή μουσική. Εκεί το ξεχωρίζω.

[P]: Σε συναντάμε μέσα από τραγούδια του… παρελθόντος. Από αγάπη σε αυτό το είδος, από νοσταλγία, επειδή είναι κάτι που λείπει σήμερα; Κάτι άλλο;
Μ.Δ.: Τραγούδια που γνωρίζουμε όλοι μας καλά. Που κυλάνε μέσα μας οι μελωδίες τους. Τραγούδια που εκτός από νοσταλγία απενοχοποιούν το συναίσθημα και για αυτό είναι τόσο διαχρονικά. Επειδή είναι αληθινά.
Είμαι τυχερή που ξεκίνησα με μια τέτοια δισκογραφική δουλειά με σημαντικούς δημιουργούς.
Εγώ δεν σκέφτηκα ότι αυτό είναι κάτι που λείπει σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα ότι και στην εποχή αυτή, στο σήμερα, υπάρχουν διαμάντια, όπως σε κάθε εποχή. Απλά πρέπει να επιλέξεις τι θέλεις να κάνεις και με ποιο τρόπο.

[P]: Εκτιμάς ότι το διαδίκτυο σκοτώνει τη μουσική και κατ’ επέκταση τη δισκογραφία;
Μ.Δ.: Νομίζω ότι όλα μπορούν να είναι χρήσιμα και όλα καταστροφικά. Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει αρκετά νέους καλλιτέχνες να γίνει γνωστή η δουλειά τους που μπορεί, εάν δεν υπήρχε το διαδίκτυο να μην τους γνωρίζαμε ποτέ. Είναι μεγάλη κουβέντα γιατί καταστράφηκε η δισκογραφία. Δεν υπάρχουν και παραγωγοί πλέον, πολλοί λίγοι.
Υπάρχουν άνθρωποι που τα κάνουν όλα. Αλλά νομίζω υπάρχουν πιο κατάλληλοι από μένα να απαντήσουν, γιατί η δισκογραφία έχει καταλήξει έτσι. Το θετικό είναι ότι γίνονται ακόμα ωραίες προσπάθειες.

[P]: Αγαπημένο σου τραγούδι;
Μ.Δ.: Δεν είναι μόνο ένα. Εάν ξεκινήσω να λέω τα αγαπημένα μου δεν θα τελειώσουμε ποτέ αυτή την συνέντευξη. (γέλια)

[P]: Μια φράση που σε χαρακτηρίζει;
Μ.Δ.: Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς.

[P]: Τι αγαπάς να κάνεις πέρα της μουσικής;
Μ.Δ.: Να διαβάζω, να πηγαίνω βόλτες με τα σκυλιά μου, να βγαίνω με φίλους. Να πηγαίνω σινεμά και θέατρο.

[P]: Ετοιμάζεις κάτι την τρέχουσα περίοδο;
Μ.Δ.: Κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο η νέα μου δουλειά. Ένα τραγούδι που έγραψε ο Αντώνης Δημητρίου για μένα, στίχους και μουσική, με τον τίτλο «οι ώρες». Ρυθμικό και μελωδικό. Στα σκαριά εμφανίσεις με τον Αντώνη την μπάντα του και την δικιά μου. Κάτι ετοιμάζουμε και για live. Υπάρχει χημεία γιατί είμαστε πολύ καλοί φίλοι, οπότε υπάρχει επικοινωνία. Όλα είναι εύκολα και όμορφα. Παράλληλα μπαίνω στο στούντιο λίαν συντόμως με τον αγαπημένο Κώστα Παρίσση να δουλέψω μαζί του, το καινούργιο ολοκληρωμένο άλμπουμ μου.
Ξεκίνησα εμφανίσεις ζωντανά από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο μαζί με την ομάδα μου στο φιλόξενο και ζεστό Θέσις 7 στο Μοναστηράκι, Αγίου Φιλίππου 7. Ένας ιδιαίτερος χώρος που έχω την χαρά να συνεργάζομαι για τρίτη χρονιά.
Παράλληλα θα κάνω και κάποιες εμφανίσεις σε άλλους χώρους συναυλιακούς και μόνη μου και με εκλεκτούς συναδέλφους, που θα ανακοινώνονται από την σελίδα μου στο Facebook.

[P]: Μικαέλα σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες με το Pulse τα νέα σου και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και δημιουργική.
Μ.Δ.: Σε ευχαριστώ πολύ Έφη μου και εσένα και το Pulse magazine για την όμορφη κουβέντα που κάναμε.

• Βρείτε τη Μικαέλα Δαρμάνη
στο Facebook: https://www.facebook.com/MikaelaDarmani/