Ο Τραμπ και η Τζούλι. Μια ιστορία των social media

Ενα σχεδόν αστείο επεισόδιο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ήρθε να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά πώς τα social media έχουν πλέον έναν κεντρικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μόλις τελειώσει έναν αγώνα γκολφ στη Λέσχη που φέρει το όνομά του (Trump National Golf Club), στην πόλη Στέρλινγκ της πολιτείας Βιρτζίνια. Η μεγάλη αυτοκινητοπομπή της συνοδείας του, με τα χαρακτηριστικά θηριώδη και θωρακισμένα μαύρα SUV, κατευθυνόταν από το τοπικό οδικό δίκτυο προς την Ουάσινγκτον.

Η πομπή προσπέρασε μία ποδηλάτισσα, η οποία μόλις αντιλήφθηκε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα φιμέ τζάμια στα πολλών χιλιάδων κυβικών οχήματα που περνούσαν από δίπλα της, ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο περήφανα και επίμονα. Η προεδρική αυτοκινητοπομπή σταμάτησε σε ένα φανάρι και η ποδηλάτισσα πλησίασε πάλι, επαναλαμβάνοντας την κίνηση.
Οι άνδρες της ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ την “σκάναραν” με το βλέμμα τους, έτοιμοι όπως πάντα για όλα και με το χέρι στη σκανδάλη, αλλά εκτίμησαν ως μηδαμινό τον κίνδυνο για το υψηλό πρόσωπο που φρουρούσαν. Κανείς δεν έδωσε σημασία και το συμβάν θεωρήθηκε λήξαν.


Από το μηδέν στο viral

Όμως στα οχήματα που ακολουθούσαν την πομπή βρίσκονταν και κάποια με δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Βλέποντας την ασυνήθιστη αυτή πράξη της ποδηλάτισσας και αντιλαμβανόμενος το εξαιρετικό θέμα, ο φωτορεπόρτερ Μπρένταν Σμιαλόβσκι, άνοιξε το παράθυρο και τράβηξε ένα εξαιρετικό καρέ.

Το ίδιο βράδυ, ο δημοσιογράφος Στιβ Χέρμαν, που ακολουθεί σε κάθε του βήμα τον Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδοντας για το πρακτορείο Voice of America, ανέβασε στο λογαριασμό του στο τουίτερ τη φωτογραφία αυτή και μια σύντομη περιγραφή. Η χιονοστιβάδα είχε μόλις ξεκινήσει.

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό, το τουίτ του Χέρμαν είχε 32.074 Retweet και 95.512 επισημάνσεις “Μου αρέσει”. Το σημαντικότερο όμως ήταν άλλο. Η φωτογραφία έφυγε από τα social media και έγινε είδηση στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Η Washington Post έγραψε για τη φωτογραφία ότι πρόκειται για “το χαιρετισμό με το μεσαίο δάχτυλο που είδε όλος ο πλανήτης”. Ο Στίβεν Κόλμπερτ, παρουσιαστής ενός υψηλής τηλεθέασης νυχτερινού τοκ σόου στο κανάλι CBS, που εκπέμπει σε όλη την ήπειρο, σχολίασε στην εκπομπή του για τη φωτογραφία ότι “κανείς δεν έχει εκφράσει με πιο πετυχημένο τρόπο τη διάθεση όλης της χώρας”. Ο Guardian έφερε το θέμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το ταγκ την …πρόδωσε

Η φωτογραφία δεν παρουσιάζει πρόσωπο και δεν προδίδει την ταυτότητα της ποδηλάτισσας. Εδώ όμως μπήκαν στη μέση τα social media. Βλέποντας τη φωτογραφία να κυκλοφορεί από “τοίχο σε τοίχο” και στο Facebook, κάτοικοι του Στέρλινγκ αναγνώρισαν αμέσως την Τζούλι Μπρίσκμαν, μια 50χρονη επαγγελματία της επικοινωνίας, μητέρα δύο παιδιών και ενεργό πολίτη της περιοχής. Η Τζούλι διστακτικά στην αρχή, αλλά ενθουσιωδώς στη συνέχεια, επιβεβαίωσε τα ταγκ που την έκαναν οι γνωστοί της στη φωτογραφία, γράφοντας “ναι, εγώ ήμουν αυτή, χαχαχα!”.

#Her2020

Και πολύ σύντομα η γυναίκα έγινε κάτι πολύ παραπάνω από talk of the town.

Με δική της πρωτοβουλία ενημέρωσε για το θέμα την εταιρεία της, που συνάπτει εργολαβίες με το αμερικανικό Δημόσιο. Ο εργοδότης της την απέλυσε αμέσως για παραβίαση του κώδικα πολιτικής συμπεριφοράς της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, ακόμη κι αν κανείς δεν γνώριζε το πρόσωπο και το όνομά της, η φωτογραφία του υψωμένου δάχτυλου στον Ντόναλντ Τραμπ, έγινε ένα σύμβολο. Στο τουίτερ οι χιλιάδες υποστηρικτές της άγνωστης γυναίκας πρότειναν να είναι αυτή υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ στις επόμενες εκλογές. Το #her2020 (που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση “Εκείνη για την καμπάνια των εκλογών του 2020”) ακόμη και ένα μήνα μετά την έκρηξη της ιστορίας, ακόμη τροφοδοτούνταν με τουίτ.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι όμως η αυθόρμητη συγκέντρωση χρημάτων από πολίτες, που ήθελαν να την ενισχύσουν οικονομικά μετά την απόλυσή της. Μέσω ενός σχετικού app για κινητά τηλέφωνα, το Go Fund Me, η Τζούλι Μπρίσκμαν συγκέντρωσε, χωρίς να το ζητήσει η ίδια ποτέ, 123.611 δολάρια από 5.504 ανθρώπους μέσα σε μόλις 15 ημέρες!

Κάποτε στη Νότιο Αφρική

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ειδησεογραφία καταγράφει μια άσεμνη χειρονομία σε πρόεδρο χώρας.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 ο ακτιβιστής από τη Νότια Αφρική, Τσουμάνι Μαξουέλε, σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο στον τότε -και μέχρι σήμερα- πρόεδρο της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα. Η προεδρική αυτοκινητοπομπή διέσχιζε τους δρόμους του Κέιπ Τάουν, αλλά η χειρονομία του Μαξουέλε προκάλεσε την άμεση αντίδραση των σωματοφυλάκων. Ο ακτιβιστής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κρατητήριο…

Ο Μαξουέλε δεν ηρωοποιήθηκε φυσικά, ούτε κανείς συγκέντρωσε χρήματα για την οδύνη που πέρασε. Ο ακτιβιστής προσέφυγε στη Νοτιοαφρικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία και τον δικαίωσε, αναγνωρίζοντας ότι η προεδρική φρουρά παραβίασε μια σειρά από συνταγματικά του δικαιώματα.