Αγαπάμε το μη συνηθισμένο. Αναζητάμε τις πράσινες γωνιές της πόλης που προσφέρουν στιγμές αναψυχής και ανάτασης, κοντά στο φυσικό περιβάλλον που καλύφθηκε από τα δομικά υλικά των σύγχρονων αστικών κέντρων.
Η πλατεία Γεωργίου Κ. Δόγκα στη Βούλα, επί της παραλιακής λεωφόρου, κερδίζει τον διαβάτη με τα ζωηρά χρώματα, τους ασυνήθιστους αρχιτεκτονικούς όγκους, το πυκνό της πράσινο και τη θέα στο γαλάζιο του Σαρωνικού κόλπου.
Το πρωτοποριακό Voula Park όπως ονομάστηκε δεν ήταν αποτέλεσμα μιας από τις συνηθισμένες αναπλάσεις πλατειών που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι Δήμοι. Η πλατεία έχει ιστορία και τη μεταμόρφωσή της σε ένα μοναδικό σημείο της παραλίας ανέλαβε πριν 5 χρόνια από το στάδιο του σχεδιασμού ως το στάδιο της συντήρησης εξ ολοκλήρου η οικογένεια Δόγκα.
Ο Γεώργιος Δόγκας, του οποίου η φυσιογνωμία δεσπόζει στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ήταν ο πρώτος κοινοτάρχης της Βούλας το 1932. Το όνομά του δόθηκε στην πλατεία το 1998 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας, μετά από εισήγηση του τότε Δημάρχου Α. Φαμέλη. Από τότε η οικογένεια Δόγκα, η οποία αριθμεί αρκετά μέλη που διαμένουν μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της Βούλας, ξεκίνησε να προετοιμάζει την πρόταση με την οποία θα προσέγγιζε τον Δήμο ώστε από κοινού να εργαστούν για την ανακαίνιση της πλατείας.
Στόχος των μελετητών της πλατείας ήταν η δημιουργία ενός χώρου λειτουργικού και προσβάσιμου σε όλους για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρώτο στοιχείο που ξεχωρίζει κανείς διασχίζοντας την παραλιακή λεωφόρο, είναι τα πολύχρωμα περιμετρικά τοιχία της πλατείας. Αυτά επενδύθηκαν με σπασμένα πλακίδια σε ένα γεωμετρικό σχέδιο που δίνει την αίσθηση της τρισδιάστατης εικόνας.
Το μνημείο της πλατείας ξεχωρίζει λόγω του μεγέθους, του σχεδίου του, αλλά και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Επενδύθηκε με σπασμένα πλακίδια σε έντονα χρώματα με αφαιρετικό σχέδιο και με έμφαση στην πολυχρηστικότητα, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει και να έχει μια άποψη της πλατείας στους άξονες προς το εξωτερικό τμήμα της. Η κύρια όψη του μνημείου είναι επενδεδυμένη με επισμαλτωμένο ηφαιστειακό πέτρωμα, πάνω στο οποίο είναι τυπωμένη η προσωπογραφία του Γεωργίου Κ. Δόγκα.
Βασική αρχή της ανάπλασης ήταν η εύκολη πρόσβαση όλων στην πλατεία και βέβαια των ατόμων με αναπηρίες. Με το σκεπτικό αυτό κατασκευάστηκε η περιμετρική διαδρομή του πάρκου με πλάκες τυφλών, τρεις ράμπες για ΑμεΑ και μία σε κάθε όμορο οικοδομικό τετράγωνο. Στην κύρια είσοδο του πάρκου υπάρχει και η κεντρική διαδρομή με πλάκες τυφλών που οδηγεί στην πλάκα αναφοράς του μνημείου όπου αναγράφεται η ταυτότητα του πάρκου σε μορφή Braille.
Βασικοί συντελεστές του πάρκου ήταν:
Η Νεφέλη Παπαναγιώτου, Αρχιτέκτων – μηχανικός.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Mηχανικός ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων.
Ο Δημοσθένης Δόγκας, εντεταλμένο μέλος εκ της οικογένειας των δωρητών. Ο Δημοσθένης Δόγκας σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Βούληση”.
[wt-tip]Η πλατεία βρίσκεται στο παραλιακό τμήμα της κεντρικής πλατείας Ιμίων του Δήμου. Έχει έκταση 2.439,75 m2 η οποία ορίζεται από τους οδούς Ζεφύρου, Λ. Κωνστ. Καραμανλή, Δάφνης και Νηρέως και βρίσκεται απέναντι από το νοτιοδυτικό κομμάτι της πλατείας του Αγίου Ιωάννη (εφαπτόμενο της παραλιακής). Η πρόσβαση στην πλατεία Γεωργίου Δόγκα γίνεται από την συμβολή της Λεωφόρου Κωνστ. Καραμανλή με την οδό Δάφνης και από την οδό Ζεφύρου καθώς επίσης και από την οδό Νηρέως. Συγκοινωνιακά η πλατεία εξυπηρετείται από λεωφορειακές γραμμές της Βούλας και άλλων δήμων.[/wt-tip]