Golf Γλυφάδας… μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

Ενας χώρος άθλησης, αναψυχής, πολιτισμού, με εξαιρετική θέα βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας και δεν είναι άλλος από το Γκολφ «Κ. Καραμανλής». Είναι ένα γήπεδο αγωνιστικό, 18 τρυπών par 72, διεθνών προδιαγραφών, που σηματοδοτεί καθημερινή συμμετοχή στην Ελληνική και διεθνή δημιουργία θεσμικών διοργανώσεων, αγώνων, καθώς και στην δημιουργία συνειδήσεων και αξιών του γκολφ!
Είναι εύκολα προσβάσιμο από το κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο, λεωφορείο και τραμ, αποτελεί το τέλειο μέρος απόδρασης για όλη την οικογένεια. Σε συνδυασμό με την αγορά της Γλυφάδας, πλούσια σε εστιατόρια και καφέ, ένα βήμα από την πανέμορφη θάλασσα του Σαρωνικού αποτελεί για όλους μία αξέχαστη εμπειρία.
Οι εγκαταστάσεις του Γκολφ Γλυφάδας, έκτασης 530 περίπου στρεμμάτων, περιλαμβάνουν: Το κεντρικό Γήπεδο του Γκολφ 18 οπών (holes), Γήπεδα προπονήσεων, Ακαδημία Γκολφ για νέους αθλητές, Κατάστημα αγοράς και ενοικίασης εξοπλισμού (Pro-Shop), Δύο γήπεδα Τένις, Εστιατόριο, Μπαρ, Χώρους Δεξιώσεων, Αποδυτήρια, Πάρκινγκ και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Μισός και πλέον αιώνας…
Γκολφ Γλυφάδας

Η ιστορία του Γκολφ της Γλυφάδας αρχίζει το 1960, όταν ο Δήμος Γλυφάδας εκμίσθωσε στον ΕΟΤ (τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) μια έκταση 530 στρεμμάτων, για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στην παραθαλάσσια περιοχή όπου υπήρχαν πεύκα, αμμοθίνες και χαμηλή πυκνή δασώδης βλάστηση. Έως τότε ο τόπος αυτός ήταν γνωστός ως κυνηγότοπος την εποχή των τρυγονιών. Τη δεκαετία του ‘50 χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο της ίλης ιππικού, εξ ου και η ύπαρξη του Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είχε κτισθεί για τον εκκλησιασμό των στρατιωτών.
Εκμεταλλευόμενος την φυσική ομορφιά του τοπίου (φυσικό ρέμα, παραθαλάσσια θέα), ο αρχιτέκτονας γηπέδων γκολφ Donald Harradine, κατασκεύασε ένα γήπεδο γκολφ 18 τρυπών, που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Ο Harradine φύτεψε πολλά δέντρα κατά μήκος των διαδρομών, κυρίως πεύκων, που ήταν το χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής. Χαρακτηριστικά ήταν και τα ξύλινα γεφυράκια επάνω από το ρυάκι στην 1η, 9η, 15η και 16η τρύπα, από όπου οι γκόλφερ μετέφεραν τα καροτσάκια τους. Το γήπεδο λειτούργησε με 9 τρύπες στην αρχή του 1962 και έξι μήνες αργότερα ολοκληρώθηκαν και οι 18 τρύπες του γηπέδου.Η ιστορία του Γκολφ της Γλυφάδας αρχίζει το 1960, όταν ο Δήμος Γλυφάδας εκμίσθωσε στον ΕΟΤ (τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) μια έκταση 530 στρεμμάτων, για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στην παραθαλάσσια περιοχή όπου υπήρχαν πεύκα, αμμοθίνες και χαμηλή πυκνή δασώδης βλάστηση. Έως τότε ο τόπος αυτός ήταν γνωστός ως κυνηγότοπος την εποχή των τρυγονιών. Τη δεκαετία του ‘50 χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο της ίλης ιππικού, εξ ου και η ύπαρξη του Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είχε κτισθεί για τον εκκλησιασμό των στρατιωτών.
Εκμεταλλευόμενος την φυσική ομορφιά του τοπίου (φυσικό ρέμα, παραθαλάσσια θέα), ο αρχιτέκτονας γηπέδων γκολφ Donald Harradine, κατασκεύασε ένα γήπεδο γκολφ 18 τρυπών, που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Ο Harradine φύτεψε πολλά δέντρα κατά μήκος των διαδρομών, κυρίως πεύκων, που ήταν το χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής. Χαρακτηριστικά ήταν και τα ξύλινα γεφυράκια επάνω από το ρυάκι στην 1η, 9η, 15η και 16η τρύπα, από όπου οι γκόλφερ μετέφεραν τα καροτσάκια τους. Το γήπεδο λειτούργησε με 9 τρύπες στην αρχή του 1962 και έξι μήνες αργότερα ολοκληρώθηκαν και οι 18 τρύπες του γηπέδου.

Η δομή του γηπέδου

Η δομή του γηπέδου και ο βιότοπος παραμένουν αμετάβλητα από την αρχή του σχεδιασμού τους.
Οι διάδρομοι περιβάλλονται κυρίως από πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές, συκιές, σχηματίζοντας μια απολαυστική διαδρομή, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, εύκολη στο περπάτημα με ελαφρά κυματοειδές έδαφος.
Ξεκινώντας από το υπερυψωμένο πρώτο Tee έχετε θέα προς τη θάλασσα και ακολουθώντας στη συνέχεια την υπόλοιπη διαδρομή ανηφορίζετε την par 5 3η τρύπα για να ξαναπάρετε την διαδρομή προς τη θάλασσα ακολουθώντας τις 4,5,6 τρύπες. Προσοχή χρειάζεται για να μην βρεθεί η μπάλα σας εκτός πεδίου στην αριστερή πλευρά. Το 2016 κατασκευάστηκε νέο γκριν στην τρύπα Νο 6 στην δεξιά πλευρά του διαδρόμου.
H 7η τρύπα, στα 480μ., είναι η μακρύτερη par 5 και ακολουθείται από την όμορφη par 3 8η τρύπα και μετά η πιο απαιτητική οπή του γηπέδου η 9η. Η δυσκολία οφείλεται στο να στοχεύσει κανείς το υπερυψωμένο green, στον απέναντι λόφο, πάνω από την επίπεδη κοιλάδα. Φτάνοντας πάλι στο χώρο από όπου εκκινήσατε, κοντά στο Club House, έχετε την επιλογή για ένα μικρό δροσιστικό διάλειμμα.
Συνεχίζοντας στη 10η τρύπα, κατευθύνεστε πάλι προς τα νότια. ‘Όταν φτάσετε στο εντυπωσιακό green, αριστερά σας είναι το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου (ώρα για φωτογραφία!). Προχωρώντας στην 11η τρύπα, το τοπίο αλλάζει. Με φόντο το όρος Υμηττός, η μακρύτερη par 3 στα 180μ. 12η τρύπα οδηγεί στην 13η τρύπα, όπου σημαδεύετε προς τα αριστερά λόγω του δρόμου στα δεξιά.
Ακολουθεί η 14η, όμορφη τρύπα με εντυπωσιακό green, για να ανηφορίσετε την μακριά par 5 15η τρύπα, με απομεινάρια του παλαιού ρυακιού πριν το green.
Η 17η τρύπα με το όμορφο green και θέα το όρος Υμηττός, οδηγεί στη τελευταία οπή την 18η με το ίσως δυσκολότερο green του γηπέδου. Φτιαγμένο σε δυο επίπεδα (ορατό από μακριά) περιστοιχίζεται από δυο βαθιά bunkers στα δεξιά και μια απότομη πλαγιά στα αριστερά, δυσκολεύοντας το δεύτερό σας χτύπημα.
Όταν τελειώσετε τη διαδρομή, μπορείτε να απολαύσετε γεύμα ή ποτό στο χώρο του Club House θαυμάζοντας το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Το γήπεδο γκολφ διαθέτει

[wt-postfp position=left]Γήπεδα τένις
Στο χώρο του γκολφ υπάρχουν δυο γήπεδα τένις υψηλών προδιαγραφών. Μαθήματα παραδίδονται κατόπιν επικοινωνίας, από επαγγελματίες προπονητές με πολυετή πείρα. Τα γήπεδα του τένις είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Επικοινωνήστε με τα γραφεία του Γκολφ για τις διαθέσιμες ώρες λειτουργίας 7:30 έως 23:00. Τιμή 20 ευρώ /ώρα. Για τα μέλη του γκολφ το γήπεδο του τένις διατίθεται δωρεάν.[/wt-postfp][wt-postfp position=left] Course rating: Άνδρες …. 69,5 Γυναίκες … 71,9 Slope rating: Άνδρες …. 126 Γυναίκες … 127[/wt-postfp][wt-postfp position=left]18 τρύπες διεθνών προδιαγραφών Par 72 Συνολική διαδρομή: 5608 m για τους άνδρες (κίτρινα tees). 5042 m για τις γυναίκες (κόκκινα tees).[/wt-postfp][wt-postfp position=left]Γήπεδο προπονήσεων Χώρος προπόνησης, μήκους 280m Εισιτήριο χρήσης: 5 ευρώ Μπάλες: 25 μπάλες/2 ευρώ Chipping area Practice area[/wt-postfp]

Το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου γκολφ, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Υπάγεται στον Ιερό Ναό των Αγίων και Ισαποστόλων Κωσταντίνου και Ελένης, Μητροπολιτικό Ναό της Γλυφάδας. Το παρεκκλήσι του Αγ. Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου κάθε χρόνο είναι ανοιχτό για τους πιστούς. Την ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, πανηγυρίζει ο φερώνυμος ιερός ναός που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του γκολφ Γλυφάδας. Την παραμονή τελείται Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και Ακολουθία της Αρτοκλασίας. Επακολουθεί η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου. Ανήμερα τελείται η εόρτιος Θεία Λειτουργεία.
Μυστήρια γάμου και βάπτισης γίνονται στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να τελέσουν το ιερό μυστήριο του γάμου ή της βάφτισης θα πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία της Μητρόπολης (2108943405) και μετά στα γραφεία του γκολφ Γλυφάδας.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χώρος είναι αγωνιστικός και για λόγους ασφάλειας τα μυστήρια ξεκινούν στις 19:00.Ο ναός θεμελιώθηκε στις 17 Αυγούστου το 1952. Η ανέγερση και κατασκευή της εκκλησίας πραγματοποιήθηκε με την μέριμνα του ελληνικού στρατού αφού η τεράστια αυτή έκταση ήταν κάποτε χώρος στρατοπέδου. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή του Αντ/χου Σ.Ε.Μ. Οικονόμου Αλεξ. Καθώς και η συνεισφορά και βοήθεια των αξιωματούχων και των οπλιτών της σχολής .Δωρεές ακόμη από τον διευθυντή ΚΕ.Ε.Ε.Μ. Ταξίαρχου Μπισύλλα Κωνσταντίνου και επι Αρχηγού του Σ.Ε.Μ Στρατηγού Μανούσου Ιωάννη.
Για την κατασκευή του βοήθησαν με τις δωρεές τους, επιφανείς προσωπικότητες της εποχής, όπως οι: Αλκιβιάδης Τατακης, Α.Ε Πειραϊκή Πατραϊκή, Γρηγόρης Δ. Παπαστράτης, Σπυρίδων Ν. Καρνέζης, Γεώργιος και Αγγελική Διανιόλου-Τατάκη, Σοφία Ε. Σπάθα, Τζίμης Αλ. Τσίρης, Κωνσταντίνος Καραμανλής (Πρόεδρος της Δημοκρατίας), Σωτήρης Ν. Ρούσσος και Δημήτριος Ι. Σκλαβενίτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γκολφ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δρ. Στυλιανός Κουρουπάκης

Ο Στέλιος Κουρουπάκης γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1963 στη Γλυφάδα και έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη και τη Σαντορίνη.
Ως μαθητής φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Γλυφάδας και αποφοίτησε από την Α.Ε.Σ.Α. Αθηνών. Απέκτησε πτυχίο Κοινωνικής Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master’s) από το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ευθανασία και Βιοηθική. Η Ευθανασία ως ηθικό ζήτημα».
Το 2012 του απονεμηθεί από το τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο διδακτορικός τίτλος Ph.D. (Doctor of Philosophy) με διατριβή στο θέμα: «Η ηθική διάσταση της παρηγορητικής φροντίδας».
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε στην ατομική επιχείρηση που διατηρούσε στην Άνω Γλυφάδα και μετέπειτα εργάστηκε στην Κτηματική Τράπεζα Ελλάδος.
Από το 1991 εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής», είναι μέλος του σωματείου «ΒΗΘΕΣΔΑ μέριμνα για τον ανάπηρο», μέλος της Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.
Έχει εκδώσει το βιβλίο: «Ευθανασία και Βιοηθική. Η Ευθανασία ως Ηθικό ζήτημα». Εκδ. andy’s publisher’s.
Το 2014 έθεσε υποψηφιότητα με τη δημοτική παράταξη του Γ. Παπανικολάου «Η Γλυφάδα μας». Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας και ορίστηκε ως Εντεταλμένος του δήμου για τα ΑμεΑ.
Το Μάρτιο του 2015, μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Γ. Παπανικολάου και την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, ορίστηκε ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του Γκόλφ Γλυφάδας.

[wt-postfp position=center]ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκαλτσάς Αθανάσιος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λεβετσοβίτης Νικόλαος
ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γερογιαννάκη Υπακοή
ΜΕΛΟΣ: Παπαμαύρος Νικόλαος (Υπεύθυνος γηπέδου / προσωπικού)
ΜΕΛΟΣ: Γκέκας Ιωάννης
ΜΕΛΟΣ: Ντόσκα Παναγιώτα
ΜΕΛΟΣ: Μανιάτη Γεωργία
ΜΕΛΟΣ: Μπούσμπουρας Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ: Κλωνάρης Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ: Γιαννόπουλος Βασίλειος
ΜΕΛΟΣ: Κουλάλη Ελένη[/wt-postfp]

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη – Κυριακή: 7:30 π.μ. έως τη δύση του ηλίου
Δευτέρα: 12:00 μ.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου (χειμερινό ωράριο)
13:00 μέχρι τη δύση του ηλίου (καλοκαιρινό ωράριο)
Το γήπεδο παραμένει κλειστό στις ημερομηνίες: 25/12, 1/1, ημέρα του Πάσχα, 15/8

[wt-tip]Τέρμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, 16675, Γλυφάδα | email: info@glyfadagolf.gr | site: www.glyfadagolf.gr | τηλ: +30 2108946820 (Γραμματεία) & +30 2108946875 (Απευθείας κρατήσεις – Caddiemaster) | [/wt-tip]