Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης: “Ένα σπίτι για κάθε αδέσποτο”

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζωάκια της γειτονιάς μας μεγαλώνει όλο και περισσότερο, όσο περνάει ο καιρός.

Πολλές φορές τα βλέπουμε στους δρόμους να περιφέρονται, άλλες φορές τα ταΐζουμε και τους αφήνουμε νερό, μας ακολουθούν, παίζουμε, αλλά για διάφορους λόγους, δεν τα υιοθετούμε. Το πως βρέθηκαν στον δρόμο;

Πολλές φορές άγνωστο. Άλλες φορές είναι γνωστή η ανευθυνότητα ιδιοκτητών. Άλλες φορές μπορεί κάποια ζώα να γεννήθηκαν αδέσποτα.

Όπως και να έχει το πρόβλημα αυτό είναι στα χέρια μας, αφού γίνεται αντιληπτό ότι το κράτος σπάνια ασχολείται με τέτοια θέματα. Για τον λόγο αυτό, το “Pulse” επικοινώνησε με ένα από τα φιλοζωικά σωματεία που έχουν δημιουργηθεί στα Νότια Προάστια, για να ενημερωθεί για το πρόβλημα αλλά και για τις ενέργειες που γίνονται για να λυθεί.

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, φαίνεται ότι έχει παράδοση στην περίθαλψη αδέσποτων, καθώς στις ερωτήσεις μας η κ. Παπαγιαννοπούλου δήλωσε τα εξής:

[P]: Πότε συστάθηκε η Ζ.Ε.Η. και από πόσα άτομα αποτελείται;

Η σύσταση σε σωματείο της ΖΕΗ έγινε το 1997 και σήμερα αποτελείται από 30 μέλη εκ των οποίων περίπου 10 είναι ενεργά σε καθημερινή βάση.

[P]: Ποιές είναι οι καθημερινές δραστηριότητες που αναλαμβάνουν οι εθελοντές;

Καθημερινά απαντούμε σε όλες τις κλήσεις είτε προέρχονται από δημότες της Ηλιούπολης είτε από τον Δήμο Ηλιούπολης με τον όποιο έχουμε άριστη συνεργασία. Θεωρούμε δε ότι η Ηλιούπολη είναι ένας πρότυπος Δήμος σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων δεδομένου ότι υπάρχει στενή συνεργασία εδώ και χρόνια μεταξύ Δήμου και Ζωοφιλικού Σωματείου.

Πρέπει όλοι να γίνουμε η φωνή των ζώων

[P]: Η δράση σας περιορίζεται στην Ηλιούπολη ή έχετε εμβέλεια και σε άλλους Δήμους;

Παρόλο που θα θέλαμε να βοηθήσουμε και άλλους Δήμους, λόγω έλλειψης εθελοντών περιοριζόμαστε στο Δήμο Ηλιούπολης, πλην ελαχίστων εξαι­ρέ­σεων όπου επεμβαίνουμε και σε άλλες περιοχές όταν υπάρχουν πολύ δραματικά περιστατικά που δεν αναλαμβάνει κανείς.

[Ρ]: Ποιές δράσεις αναλαμβάνει η Ζ.Ε.Η. σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς;

Αναλαμβάνουμε την περισυλλογή, την μεταφορά σε κτηνιατρείο, την αποθεραπεία και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων και τέλος την υιοθεσία τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

[P]: Υπάρχει αύξηση ή μείωση των αδέσποτων ζώων στην Ηλιούπολη;

Θα έλεγα ότι ο αριθμός των ζώων που περισυλλέγουμε παραμένει σταθερός στην Ηλιούπολη, περίπου 200 σκύλοι το χρόνο και περίπου 100 γάτες (όπου και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα).

vikou-9

[P]: Όταν βρίσκετε ή σας ενημερώνουν για την ύπαρξη κάποιου αδέσποτου ζώου ποιές είναι οι πρώτες σας ενέργειες;

Προσπαθούμε να βρούμε πρώτα φιλοξενία και μετά το περισυλλέγουμε και αναλαμβάνουμε τη φροντίδα του.

[P]: Αν κάποιος πολίτης που έχει βρει ένα αδέσποτο ζώο, δεν μπορεί να το κρατήσει σπίτι του και να το φροντίσει, ποιές ενέργειες αναλαμβάνετε εσείς;

Αρχικά προσπαθούμε να τον πείσουμε να φιλοξενήσει για μερικές ημέρες το ζώο γιατί πάντα η φιλοξενία είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Στην περίπτωση που αναλάβει κάποιος την φιλοξενία, εμείς αναλαμβάνουμε όλα τα υπόλοιπα δηλ. σίτιση και κτηνιατρική φροντίδα.

[P]: Μετά από αυτές, ποιό είναι το μέλλον του αδέσποτου ζώου;

Να δοθεί για υιοθεσία. Η ΖΕΗ δεν επανεντάσσει κανένα ζώο γιατί όλα κάποια στιγμή βρίσκουν σπίτι και οικογένεια. Αρκεί να μπορείς να περιμένεις. Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος για καμία υιοθεσία.

[P]: Ο Δήμος Ηλιούπολης σας προσφέρει κάποιο είδος βοήθειας, όπως οικονομική; Υπάρχουν άνθρωποι που συνεισφέρουν;

Ο Δήμος Ηλιούπολης υπογράφει κάθε χρόνο σύμβαση με τους τοπικούς κτηνιάτρους και τους πληρώνει απευθείας. Υπάρχουν άνθρωποι που συνεισφέρουν οικονομικά στα περιστατικά που ανεβάζουμε στο fb αλλά τώρα με την κρίση οι δωρεές έχουν μειωθεί σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε πάντα πολύ χρεωμένοι στους κτηνιάτρους και στους προμηθευτές τροφών κλπ.

[P]: Τι σκοπεύετε να κάνετε σε επίπεδο ενημέρωσης για το κοινό, όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα;

Επειδή στον χώρο της φιλοζωίας η ενημέρωση είναι το Α και το Ω προσπαθούμε μέσα από διάφορες δράσεις να ευαισθητοποιήσουμε τους Έλληνες ώστε να μάθουν αρχικά, να μην αγοράζουν καθαρόαιμα από τα petshops. Το άθλιο εμπόριο ψυχών πρέπει να σταματήσει. Έπειτα είναι αναγκαίο να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους στη βόλτα. Σημαντικότερο είναι να καταγγέλλουν τις κακοποιήσεις των ζώων. Η δηλητηρίαση, η κακοποίηση και η μόνιμη αλυσόδεση αποτελούν ποινικά αδικήματα αυτεπάγγελτα. Πρέπει όλοι να γίνουμε η φωνή των ζώων και να καλούμε το 100.

Εδώ και χρόνια πηγαίνουμε σε σχολεία και ενημερώνουμε από τις μικρές ηλικίες ώστε να μάθουν να σέβονται και να φροντίζουν το περιβάλλον. Κάνουμε σποτάκια στην τηλεόραση, στα οποία όλοι εργάζονται εθελοντικά και προβάλλονται από τα κανάλια αφιλοκερδώς. Τυπώνουμε και μοιράζουμε φυλλάδια ώστε να αφυπνίσουμε τον κόσμο σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων. Επίσης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουμε για τα πάντα σχετικά με τη ζωοφιλία και πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας, από το νερό που θα βάλει έξω από το σπίτι του μέχρι πώς να περιθάλψει ένα αδέσποτο.

[P]: Σκοπεύετε να διοργανώσετε κάποιες εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης;

Θα είμαστε στις εκδηλώσεις:

“Κατοικίδια εν δράσει” 14-15-16 Οκτωβρίου στο MetropolitanExpo, μετά το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου θα έχουμε ημέρα υιοθεσίας, κάθε μέρα για τους σκύλους και τις γάτες που περιθάλπουμε καθώς και πάγκο με προϊόντα για οικονομική ενίσχυση. Αργότερα θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ, αρχές Δεκεμβρίου στην Ηλιούπολη. Τέλος θα λάβει χώρα και ένα Πασχαλινό Μπαζάρ, αρχές Απριλίου στην Ηλιούπολη.

[P]: Υπάρχουν σχέδια για κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Ηλιούπολη;

Δυστυχώς αυτό εξαρτάται από τον Δήμο Ηλιούπολης. Εμείς πιέζουμε αλλά…

[P]: Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια για την Ζ.Ε.Η.;

Ένα σπίτι για κάθε αδέσποτο.

Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη για όλους. Ωστόσο πάντα υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να λάβουν δράση για να βοηθήσουν αυτά τα πλασματάκια, και να τους προσφέρουν μια όμορφη ζωή. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, πολλές φορές από την συγκεκριμένη κατάσταση, όταν βοηθάς ωφελείσαι και ο ίδιος περισσότερο. Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πιο πιστός και καλός φίλος από ένα σκυλάκι. Όσο για την ευφυΐα των αδέσποτων, λέγεται ότι ξεπερνά τον μέσο όρο, όσον αφορά και την (συναισθηματική) νοημοσύνη τους.

[wt-tip]Αν κάποιος δεν έχει καθόλου χρόνο ή διαθέσιμα χρήματα, καλύτερα θα ήταν να μην αναλάβει μια τέτοια υποχρέωση. Όταν όμως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ποιοι είναι οι 3 πιο “ξακουστοί” λόγοι κάποιος να αρνηθεί να υιοθετήσει ένα αδέσποτο-και τι απαντάμε εμείς; 1) Δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα αδέσποτο γιατί θα μου λερώνει το σπίτι. Τα σπίτια, δεν τα έχουμε για να τα κοιτάμε, αλλά για να τα χαιρόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Υιοθετώντας ένα αδέσποτο, θα δώσεις λίγο περισσότερη χαρά και ζωή στο σπίτι σου. 2) Δεν θέλω να υιοθετήσω ένα αδέσποτο γιατί, μου αρέσει μια συγκεκριμένη ράτσα. Όπως ανέφερε και η υπεύθυνη της Ζ.Ε.Η., κα Παπαγιαννοπούλου, πρόκειται για εμπόριο ψυχών. Τα αδέσποτα ζωάκια έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να υιοθετηθούν, γιατί οι κίνδυνοι για την ζωή τους είναι σοβαροί, έξω στον δρόμο. 3) Δεν θέλω να υιοθετήσω ένα αδέσποτο γιατί έχω ήδη ένα κατοικίδιο. Ακόμα καλύτερα! Υιοθετώντας άλλο ένα ζωάκι μπορείς να προσφέρεις παρέα στο κατοικίδιό σου και να το βοηθήσεις να “κοινωνικοποιηθεί”, αφού πολλές φορές παραμελούμε αυτή την διαδικασία. Δίνεις αλλά και παίρνεις αγάπη επί δύο.[/wt-tip]