Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς τους φίλους μας δεν είναι διακοπές!

Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλοκαιρινές εξορμήσεις χωρίς την παρέα του πιο πιστού μας φίλου. Του σκύλου μας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για ευχάριστες διακοπές, είναι η σωστή οργάνωση. Κατ’ αρχήν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο πού θα μείνουμε. Σιγά σιγά, όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες (και ενοικιαζόμενα δωμάτια) στη χώρα μας, εντάσσονται στην κατηγορία «pet friendly» – αρκεί λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι εκεί που θα παραθερίσουμε, δέχονται το κατοικίδιο μας. Όλοι όσοι συμβιώνουμε με σκύλους, γνωρίζουμε, ότι το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη τους εποχή. Η ζέστη και τα άγανα είναι δύο από τους κινδύνους που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αυτή την περίοδο, αλλά θα πρέπει να προνοήσουμε για την αντιμετώπιση και άλλων δύσκολων καταστάσεων (σκνίπες, τσιμπούρια, φίδια, σκορπιοί, σφίγγες). Για αυτούς τους λόγους, η επικοινωνία με τον κτηνίατρο και η ενημέρωσή μας, αποτελούν το δεύτερο ουσιαστικό βήμα πριν την αναχώρησή μας.
Στις αποσκευές μας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το ενημερωμένο βιβλιάριο του σκύλου μας, τα φάρμακα που θα μας υποδείξει ο γιατρός καθώς και:
• μεταλλική ταυτότητα με στοιχεία του
• δεύτερο οδηγό (λουρί) και κολάρο
• μπολ φαγητού και νερού
• τροφή
• σακουλάκια για τα περιττώματα
• τα παιχνίδια του.
Όταν ο τετράποδος συνοδός μας είναι σωστά εκπαιδευμένος, κοινωνικοποιημένος, ικανός να βρίσκεται για αρκετή ώρα σε μεταφορικά μέσα με, ή χωρίς, τη χρήση κλουβιού μεταφοράς και συνηθισμένος στην πιθανότητα χρήσης φίμωτρου, οι μετακινήσεις μας είναι πολύ ευκολότερες. Σε ότι αφορά τη δική μας συμπεριφορά, πρέπει αφενός να γνωρίζουμε τα δικαιώματα που μας παρέχει ο νόμος, αφετέρου όμως, να σεβόμαστε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, είτε πρόκειται για τη συνύπαρξή μας σε μεταφορικά μέσα, στο κατάλυμά μας ή την παραλία.
Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι συνθήκες κάποιου ταξιδιού ενδεχομένως, δεν επιτρέπουν/ευνοούν τη συνοδεία του τετράποδου φίλου μας. Πιστοποιημένες πανσιόν, οργανωμένες και ασφαλείς, είναι σε θέση να παρέχουν μια άνετη διαμονή στο ζώο μας. Σε αυτές τις περιστάσεις θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι η κράτηση χώρου αρκετά νωρίτερα πριν την αναχώρησή μας, θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση και το ενημερωμένο βιβλιάριο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Όσο για τον σκύλο μας, τα παιχνίδια του και το κρεβατάκι του θα βοηθήσουν ώστε η απουσία μας να του είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δυσάρεστη…

[wt-tip]Μιχάλης Διαμαντάρας | Εκπαιδευτής σκύλων | Web: argus-dog.gr | e-mail: argusdogmd@gmail.com[/wt-tip]