Internet: Παράδεισος ή κόλαση;

του Γιώργου Πανταζόπουλου, Ψυχολόγου

Η επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Άλαν Τούρινγκ θεωρείται δικαίως ως μία από τις μεγαλύτερες τελευταίες ανακαλύψεις της σύγχρονης ιστορίας. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες ακόμα και ηλικιωμένοι βρίσκονται για ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή αναζητώντας γνώση, εκτόνωση, παρέα, αγάπη, χαρά ακόμα και σεξ.

Είναι στη φύση του ανθρώπου, όσο ζει να αναζητά τον προσωπικό του παράδεισο, ελπίζοντας πως θα βρει την απόλυτη ευτυχία και αγάπη. Πολλοί, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο ανεύρεσης νοήματος στη ζωή, γεγονός που ενίοτε το καθιστά από παράδεισο της πληροφόρησης και γνώσης σε κόλαση εξάρτησης.

Η χρησιμότητα του Internet είναι πολύ σημαντική αλλά η χρήση του θέλει προσοχή και σύνεση καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο να εθιστείς είτε σε online-offline games είτε στα social media (Facebook, Twitter, etc) δημιουργώντας δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας.

Καθημερινή κόπωση, θλίψη, αϋπνία, στρες, έλλειψη συγκέντρωσης, αποφυγή καθημερινών υποχρεώσεων και λειτουργιών είναι μερικά από τα συμπτώματα τα οποία βιώνει ένας άνθρωπος που είναι εξαρτημένος από το διαδίκτυο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή & πολύωρη χρήση social media δημιουργεί απομόνωση και προστριβές στις σχέσεις των ανθρώπων ενώ ο εθισμός στα παιχνίδια είναι άμεσα συνδεδεμένος με ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, ψυχοπάθεια αλλά και ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα).

Ένας άνθρωπος όταν περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού ή tablet πιστεύει πως ζει ιδανικά σε έναν κόσμο δίχως όρια και δίχως συναίσθημα, σε έναν διαδικτυακό ψεύτικο παράδεισο.

Όντας εξαρτημένος, δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει δημιουργήσει την προσωπική του κόλαση λόγω αποκοπής από το σύνολο και ενίοτε την πραγματικότητα, έχοντας σκέψεις παράλογες και αρνητικές.

Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι όλα είναι εφικτά δίχως συναίσθημα, δίχως προσπάθεια και κόπο με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ουσιαστικής μοναξιάς και θλίψης.

Τα άτομα τα οποία είναι εθισμένα στο internet φαίνεται πως έχουν χάσει το νόημα και εμφανίζονται να έχουν παραιτηθεί τελείως αγνοώντας πως η ζωή είναι μεν σκληρή αλλά τόσο διαφορετικά, πολύπλοκα και απρόβλεπτα ωραία!