Γαλοπούλα γεμιστή και λαχταριστή

Υλικά για 6 μερίδες

• 700 γρ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
• 2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
• 60 γρ. Βούτυρο
• 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
• 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
• 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι νυχάκι
• 24 κάστανα καθαρισμένα
• 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
• ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
• ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
• 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μίγμα για το άλειμμα
• 1 φλιτζάνι τσαγιού Βούτυρο
• 1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
• 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
• Πιπέρι
• Γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση:
Η πρώτη σας κίνηση είναι να ετοιμάσετε τη γέμιση. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε. Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευθεί με το κρεμμύδι.
Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Ρίχνετε τις σταφίδες, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ρύζι.
Για 5 λεπτά αφήνετε να βράσει με ανοικτή την κατσαρόλα και προσθέτετε τα κάστανα και το κουκουνάρι. Ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε καλά για να μην χυθεί η γέμιση.
Επόμενο βήμα: Ετοιμάζετε το άλειμμα και ψήσιμο. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπρίκι μέχρι να λιώσει. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι και την πάπρικα.
Χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και αλείφετε τη γαλοπούλα παντού. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο να μην αρπάξει. Ψήνετε για 2 ½ ώρες και ανά διαστήματα την αλείφετε με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει.
Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα.