Αγάπη, φροντίδα, παιδεία και σεβασμός: Όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσουμε μια όμορφη σχέση με τα κατοικίδια μας!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Μιχάλης Πατσού επιχειρηματίας των Bio bites Boutique & Pet Nutrition από την περιοχή της Γλυφάδας μοιράζεται με το Pulse και τους αναγνώστες του, την αγάπη και τις γνώσεις του για τα κατοικίδια μας

[P]: Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε όταν παίρνουμε ένα κουταβάκι σπίτι πρώτη φορά;
Μ.Π.: Το κουταβάκι που μπαίνει για πρώτη φορά στο σπίτι μας, νιώθει φόβο, ανασφάλεια, μοναξιά επειδή έχει απομακρυνθεί από την μητέρα και τα αδελφάκια του. Πρέπει να το βοηθήσουμε να νιώσει την ζεστασιά μας, να του μιλάμε με ήρεμη φωνή να του προσφέρουμε χάδια και αγκαλιές. Με την αγάπη μας και λίγο χρόνο, θα δούμε να προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον. Παράλληλα φροντίζουμε για την εκπαίδευση του, του δίνουμε δηλαδή τις κατάλληλες κατευθύνσεις, ώστε να καταλάβει, ότι σαν μέλος της οικογένειας, οφείλει να τηρεί κάποιους κανόνες. Όλες οι ενέργειες μας πρέπει να γίνονται μέσα σε ευχάριστο κλίμα. Επιπλέον οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι ζωάκι μας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο σε αιχμηρά ή δηλητηριώδη αντικείμενα γιατί εύκολα μπορεί να προκληθεί κάποιο ατύχημα.

[P]: Με ποιόν τρόπο μπορούμε να ενθαρρύνουμε το σκυλάκι μας σε μια καλή συμπεριφορά;
M.Π.: Ένα κουταβάκι 2 μηνών, έχει εύπλαστη συμπεριφορά και η καθοδήγησή του στο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε κάθε περίσταση γίνεται πολύ εύκολα. Αν δεν προσέξουμε και το αφήσουμε να συμπεριφερθεί όπως θέλει εκείνο, τότε πολύ γρήγορα θα αποκτήσει κάποια κακή συνήθεια, όπως για παράδειγμα να γαβγίζει για να του δώσουμε προσοχή, να κάνει τις ακαθαρσίες του όπου να ναι, να πηδάει πάνω σε όλο τον κόσμο, να γρυλίζει όταν του παίρνουμε ένα αντικείμενο από το στόμα. Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες αντιδράσεις του πρέπει να του δώσουμε ποιοτικό χρόνο, παίζοντας μαζί του, ταΐζοντάς το, αλλά και βγάζοντάς το βόλτα. Έτσι θα δημιουργήσουμε σωστή επικοινωνία και θα δεθούμε μαζί του. Όταν εκτονώσουμε τον σκύλο όσο το χρειάζεται, σωματικά και πνευματικά, το ζωάκι μας θα έχει την κατάλληλη ψυχική ισορροπία. Να θυμόμαστε ότι το παιχνίδι και ο περίπατος, πρέπει να είναι στο καθημερινό του πρόγραμμα, τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως, ώστε να υπάρξει η αναγκαία εκτόνωση και να περιοριστούν οι αταξίες του. Ο περίπατος πρέπει να ακολουθεί το γεύμα του, ώστε να μάθει να κάνει τις ακαθαρσίες του σε χώρο εκτός του σπιτιού. Πάντα επιβραβεύουμε το σκύλο μας με ένα χάδι και μια λιχουδιά όταν κάνει μια σωστή ενέργεια.

[P]: Γιατί πιστεύετε παρατηρείται αυτό το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα και τις υιοθεσίες αυτών;
M.Π.: Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη επαρκούς παιδείας. Πολλοί φοβούνται τα αδέσποτα. Υπάρχουν γονείς που μεταφέρουν τον φόβο τους στα παιδιά τους. Η πολιτεία τα αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο, σαν ένα βάρος που πρέπει να εξαλειφθεί.
Δεκάδες τα ζωάκια που περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα. Ανεπαρκή τα προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, ξεπερασμένο το νομοθετικό πλαίσιο.
Ξεχνάμε ότι ο πλανήτης δεν είναι φτιαγμένος μόνο για τον άνθρωπο, που παρόλο που έχει πάρει τόσα από την φύση, συνεχίζει και αναζητά το απόλυτο της κυριαρχίας του. Οι έλληνες έχουμε ευαισθησίες από το DNA μας, όμως κάπως πρέπει αυτές να ξυπνήσουν. Η πολιτεία οφείλει να δώσει την κατεύθυνση στα παιδιά μας με ένα ειδικό μάθημα στο σχολείο τους για τα δικαιώματα των ζώων. Έτσι θα πάψει να ανακυκλώνεται η έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με το να μην τα παρατάμε στους δρόμους, όταν γεννάνε μικρά να τα δίνουμε σε κάποιο συγγενή ή φίλο, όταν παίρνουμε ένα ζώο να είμαστε σίγουροι ότι θα το κρατήσουμε μέχρι τον φυσικό τελικό αποχαιρετισμό. Οι δήμοι της χώρα μας θα πρέπει να τα συγκεντρώνουν σε καταφύγια ζώων και να τα προσφέρουν για υιοθεσία, και να ενεργοποιήσουν σοβαρά προγράμματα στειρώσεως.

[P]: Πως θέτουμε όρια και κανόνες;
M.Π.: Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για να πετύχουμε την ομαλή συμβίωση με το ζωάκι μας. Δεν αφήνουμε το κουτάβι να κοιμάται όπου θέλει, ούτε να κυκλοφορεί σε όλο το σπίτι χωρίς κανόνες. Φροντίζουμε να επιβραβεύουμε τις συμπεριφορές που θέλουμε να επαναλαμβάνονται και αγνοούμε αυτές που δεν θέλουμε. Πάντα δείχνουμε υπομονή και επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ενέργειες. Όταν κριθεί απαραίτητο το περιορίζουμε στο crate, αφού πρώτα φροντίσουμε να αποδοκιμάσουμε την στιγμή που έχει κάνει την αταξία του, με ένα αποφασιστικό και απότομο «μη». Όταν επανέλθει στην ορθή συμπεριφορά, γινόμαστε ήρεμοι και ευχάριστοι χαϊδεύοντας το ώστε να αισθανθεί ασφαλές.

[P]: Ολιστικές τροφές για τα κατοικίδια μας, σε τι διαφέρουν από τις μέχρι τώρα γνωστές;
M.Π.: Το κύριο συστατικό της ολιστικής διατροφής είναι οι ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών και τη διατήρηση της ενεργητικότητας του ζώου. Η κυριότερη πηγή πρωτεΐνης είναι το φρέσκο, καθαρό κρέας, από ζώα ελεύθερα ορμονών, στεροειδών και αντιβιοτικών, μεγαλωμένα υπό φυσιολογικές συνθήκες, ελευθέρας βοσκής. Δεν περιλαμβάνουν συστατικά όπως σιτηρά και καλαμπόκι που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ή δερματικές διαταραχές. Για να πετύχουν μια ισορροπημένη διατροφή, περιλαμβάνουν στα συστατικά τους άλλες μορφές υδατάνθρακα, όπως αμάραντος, βρώμη, ρύζι, μπιζέλια. Τα συστατικά αυτά δεν περιέχουν γλουτένη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, αμινοξέα και Ω6 λιπαρά οξέα.

[P]: Τι χρειάζεται το κατοικίδιο μας για να είναι πραγματικά ευτυχισμένο;
M.Π.: Το αυτονόητο, αυτό είναι που το ζωάκι μας δικαιούται να έχει από εμάς και που με αυτό και μόνο, θα είναι ευτυχισμένο μαζί μας. Να νιώθει συντροφικότητα, λίγα λεπτά καθημερινά να περάσει με τον κηδεμόνα του για να νιώσει την αγάπη του, να τρέξει και να παίζει μαζί του. Να έχει το φαγητό και το νερό του καθημερινά και σε συγκεκριμένες ώρες. Να είναι σε ένα περιβάλλον όπου θα προστατεύεται από το κρύο και την βροχή ή την ζέστη. Να του γίνονται τα εμβόλια, ένας κτηνίατρος να το παρακολουθεί με τακτικά, και με έκτακτα (εάν χρειαστεί) ραντεβού. Τόσα πολλά!!

Το biobites boutique δεν είναι ένα συνηθισμένο pet shop… Βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της Γλυφάδας, είναι μοντέρνο και ολοφώτιστο σαν μια σωστή boutique! Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι εξειδικευμένη φροντίδα για τα ζωάκια συντροφιάς από έμπειρο προσωπικό καθώς και εκλεκτές βιολογικές τροφές και αξεσουάρ για τις ανάγκες των κατοικιδίων σας. Το προσωπικό γνωρίζει και κατανοεί τα ζητήματα και τις ανάγκες που σχετίζονται με τα ζωάκια σας, είναι πάντα διαθέσιμο να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές μας στερούν πολύτιμο χρόνο από την συντροφιά και τη φροντίδα που είναι απαραίτητες για το σκυλάκι μας… Το biobites Boutique έχει προνοήσει γι’ αυτό προσφέροντας υπηρεσίες φύλαξης και περίπατου για τα σκυλάκια. Το κούρεμα, το κόψιμο νυχιών, το μπάνιο γίνονται ευχάριστες διαδικασίες για το σκυλάκι και το γατάκι καθώς το προσωπικό σέβεται και αγαπά το καθένα ξεχωριστά. Εδώ θα βρείτε λιχουδιές, παιχνίδια, ρουχαλάκια (για τις πολύ κρύες μέρες του Χειμώνα) και άλλα χρηστικά αντικείμενα για τη φροντίδα της γάτας και του σκύλου. Πέρα από τις γνωστές τροφές της αγοράς το biobites εισάγει βιολογικές τροφές για τη διατροφή των αγαπημένων μας κατοικιδίων. Δοκιμάστε κάτι νέο και διαφορετικό, επισκεφθείτε το!

[wt-tip]Πλατεία Β. Κατράκη 2 | Γλυφάδα | τηλ. 2108946168 | fb: @PetBoutiqueBioBites[/wt-tip]