Τοξόπλασμα και Εγκυμοσύνη

Pregnancy and nutrition

Dr. Παπακωνσταντής Α. Ιωάννης, DVM, MRCVS
Χειρουργός Κτηνίατρος – Επιστημονικός Υπεύθυνος Vethelp
www.vethelp.eu

Η εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα η οποία έχει μία ή περισσότερες γάτες στο σπίτι της είναι δυνατόν να είναι μια αγχωτική περίοδος για την ίδια, χωρίς τις σωστές συμβουλές από τον κτηνίατρο και τον γυναικολόγο. Η τοξοπλάσμωση είναι μία ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii. Ο βιολογικός κύκλος του παρασίτου περιλαμβάνει αρκετές εξελικτικές μορφές – στάδια, μερικά από τα οποία είναι παθογόνα για τον άνθρωπο.

 

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος μολύνεται μέσω της πεπτικής οδού είτε με…
1) Τις ώριμες ωοκύστεις του T. Gondii που βρίσκονται στο έδαφος, τα λαχανικά, τα φρούτα και στο νερό ειδικά από πηγάδια ή άλλες υδατοσυλλογές.
2) Τις κύστεις τοξοπλάσματος που βρίσκονται στο ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας μολυσμένων ζώων, κυρίως προβάτων, κατσικιών και χοίρων.
3) Τα ταχυζωίδια του παρασίτου βρίσκονται στο μη καλά παστεριωμένο γάλα αγελάδας.

Πολύ σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως (κατά 98%) με τους παραπάνω τρόπους και όχι από μια γάτα που έχει τοξόπλασμα. Η γάτα μολύνεται με την κατάποση κύστεων καταναλώνοντας κρέας μολυσμένων τρωκτικών κυρίως ποντικιών. Μία μολυσμένη γάτα αποβάλλει με τα κόπρανα στο περιβάλλον άωρες ωοκύστεις για 7 – 20 ημέρες μόνο σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Μετά, εξαιτίας της ανάπτυξης ανοσίας, τα κόπρανα της δεν ξαναμολύνουν ποτέ το περιβάλλον. Συμπερασματικά, αν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κατά την αλλαγή της άμμου της γάτας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης τοξοπλάσματος στην έγκυο γυναίκα και κανένας λόγος να αποχωριστεί το αγαπημένο της ζωάκι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει η κατανάλωση μη καλά πλυμένων λαχανικών.