Το μυστήριο του ουρανού (α)βυσσινάδα

Αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο του οποίου έγινα αυτόπτης μάρτυρας. Κάπως δύσκολο να περιγραφεί αν και είχα κάποιες προσεγγίσεις από άλλους ανθρώπους με παραμύθια ανά τις εποχές. Ανθρώπους που τους άρεσαν τα παραμύθια και η βυσσινάδα. Σκεφτόμουν ένα βράδυ όλα εκείνα τα παιδάκια που τρομάζουν από στη θέα του αγνώστου, στη θέα του καθρέφτη και τον σπάνε…Παιδάκια που ξυπνάνε μέσα στον ύπνο τους και κλαίνε χωρίς κάποιον να τα αγκαλιάσει γιατί έχουν μεγαλώσει και πρέπει να πετάνε με τα φτερά τους ψηλά και χαμηλά στο μεγάλο (α)βυσσινή ουρανό.

Τι ξέρουμε για τον ουρανό (α)βυσσινάδα
Ο ουρανός (α)βυσσινάδα πήρε το όνομα του από το χρώμα και τη σύστασή του. Είναι φτιαγμένος από άβυσσο: γεμάτος δίνες, αστρικά φαινόμενα και σύννεφα. Είναι φτιαγμένος και από βυσσινάδα γιατί είναι γλυκός και μώβ.

Σύννεφο για τις μετακινήσεις σας
Το σύννεφο σας αν έχετε δίπλωμα οδήγησης, είναι το όχημα σας. Κάποιοι βέβαια βιάζονται να οδηγήσουν παίρνουν το σύννεφο και “μπούπ” τρακάρουν ή πέφτουν σε δίνες. Χρειάζεται προσοχή. Σιγά, σιγά με καθημερινή εξάσκηση οι διαδρομές μας φοβίζουν λιγότερο. Τι χαρά όταν συνειδητοποίησα ότι μπορώ και οδηγάω σύννεφο και τι τρακαρίσματα όμως… Έπεσα πάνω σε άλλα σύννεφα, χτύπησα σε άστρα- φωτεινούς σηματοδότες και κινδύνευσαν πολλά βύσσινα. Κάθε μέρα χρειάζεται να προσέχω.

Άστρα- φωτεινοί σηματοδότες/σημαδούρες
Ο ρόλος των άστρων να μας προειδοποιούν για επερχόμενους κινδύνους. Γι αυτούς που οδηγάνε σύννεφα- φωτεινοί σηματοδότες, για εκείνους που κολυμπάνε-σημαδούρες. Καμιά φορά επιλέγουμε να τα αγνοήσουμε όπως δηλαδή και τη φωνή της συνείδησης. Καμιά φορά είναι τόσο ενοχλητικά. Είναι εκεί σιωπηλά σε προειδοποιούν και πράττεις κατά βούληση.

Δίνες και συγκρούσεις
Από ένστικτο προσπαθούμε να αποφύγουμε τις δίνες. Όμως ο ουρανός όπως και η θάλασσα- δεν δαμάζεται- θα φέρει μπροστά μας διάφορα φαινόμενα και θα βρεθούμε “εν μέσω πυρών”. Θα χρειαστεί να υπομείνουμε τις δίνες και τις συγκρούσεις βάζοντας δύναμη κόντρα στη δύναμη που μας ασκούν αυτές. Σκοπός να βγούμε έξω. Ακόμη κι αν φαίνεται μάταιο ένα μικρό βυσσινάκι να πάει κόντρα στις δίνες…Είναι αυτή η δύναμη που δίνει αξία στον αγώνα του.

…Τα άλλα βύσσινα
Δεν είμαστε παρά βύσσινα. Άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, άλλα παχουλά κι άλλα λεπτά. Βύσσινα μικρής και μεγάλης ηλικίας. Κάποια βύσσινα έχουν σημάδια από τρακαρίσματα και δίνες-εντάξει όλα έχουν. Κάποια είναι τραυματισμένα ανεπανόρθωτα στον πάτο -μιας και μόνο- δίνης χωρίς κουράγιο να σηκωθούν, κάποια έπεσαν από τον ουρανό. Κάποια έβαλαν χανζαπλάστ και συνεχίσαν. Τα βύσσινα πάνε σχολείο και βαριούνται το κήρυγμα, βγαίνουν το Σάββατο, τους αρέσει η μουσική και ο χορός, δουλεύουν, ερωτεύονται, απογοητεύονται και γενικώς σβουρίζουν για να βρουν το νόημα στον ουρανό (α)βυσσινάδα. Συνεχίζουν και συνεχίζουν.

Υπάρχει λύση στο μυστήριο του ουρανού (α)βυσσινάδα;
Ποτέ ένα βύσσινο δεν είναι σίγουρο για το νόημα και την αξία της περιπλάνησης του… Συντεταγμένες και χάρτες είναι άχρηστοι μπροστά σε αυτό που καθένας ανακαλύπτει. Θα σας πω μόνο αυτό που έχω ακουστά από έναν παππού- βύσσινο που λέει συχνά: “Είναι γλυκός ο ουρανός (α)βυσσινάδα”…

Μέσα από αυτό θέλω να πω στα μικρά και μεγάλα παιδιά να έχουν πίστη και θάρρος προς κάθε καινούριο ξεκίνημα… στην ίδια τη ζωή!