Ομορφιά στη Τέχνη… Απλότητα στη Ζωή

Χάρης Καρβούνης

Ο Χάρης Καρβούνης γεννήθηκε στην Αθηνά, μένει και εργάζεται στα μέρη μας, στην Άνω Γλυφάδα. Είναι από τα πιο γλυκά και χαμογελαστά πρόσωπα που βλέπω στη γειτονιά και ό, τι κι αν συμβεί έχει μια καλή κουβέντα να σου πει, που νιώθεις ότι την εννοεί… Μπορείς να ξεχωρίσεις κάτι σε εκείνον που δεν υπάρχει σε πολύ κόσμο, το τι είναι αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Έχει κάνει διάφορα επαγγέλματα άρα και έχει γνωρίσει μεγάλη γκάμα ανθρώπων τελείως διαφορετικών. Αυτό μάλλον ήταν κάτι που του έδωσε κίνητρο να ζωγραφίσει πρόσωπα περισσότερο από τοπία. Πρόσωπα όμορφα, με σπίθα και ζωηράδα… που μένει στο χρόνο. Οι εκφράσεις, τα βλέμματα είναι τόσο ζεστά και οικεία που δε μπορείς να καταλάβεις αν σου θυμίζουν κάποιον δικό σου άνθρωπο ή ακόμη τον ίδιο σου τον εαυτό. Αλλά μαντεύω αυτός είναι ο σκοπός.
Κατάγεται από τον Ελικώνα Βοιωτίας, η καταγωγή και η οικογένεια του παίζουν μεγάλο ρόλο στο πως διαμορφώθηκε η ταυτότητα του αλλά και πως εξελίσσεται αυτή μέρα με τη μέρα. Τα βιώματα και οι αναμνήσεις από τον τόπο που κατάγεται και μεγάλωσε καθώς τα λόγια και οι εικόνες των ανθρώπων του είναι ο, τι πολυτιμότερο έχει μέσα του. Τον “αγγίζει” η απλότητα, η καλοσύνη και η αγάπη τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια όμορφη ψυχή.
Είναι αυτοδίδακτος, οι πρώτες του επαφές με την ζωγραφική έγιναν αποτυπώνοντας έργα του Γκρέκο και άλλων μεγάλων ζωγράφων. Ο Γκρέκο είναι δάσκαλος και πρότυπο προσπάθειας για εκείνον. Ο Χάρης δουλεύει με λάδια, καμβά και κάποιες φορές σε ξύλο. Δουλεύει με τη μουσική γιατί η μουσική τον εμπνέει και θέτει σε κίνηση το μυαλό και την φαντασία του. Κλασική μουσική και άλλες μουσικές. Ξέρω ότι του αρέσει πολύ το θέατρο κι έχει αγαπημένες παραστάσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία και καλλιτέχνες που αγαπάει. Μου ανέφερε για την “Οδύσσεια” του Μαρωνίτη, τα λόγια του Χατζιδάκι, τη “Γυναίκα της Ζάκυνθος” του Σολωμού κ.α.
Μπορεί να κινείται ανάμεσα σε ανθρώπους της γειτονιάς, σε ανθρώπους που δουλεύουν νύχτα και σε καλλιτέχνες κρατώντας το καλύτερο από τον καθένα. Διακρίνοντας ότι όλοι έχουν να δώσουν, εμπνεόμενος από αυτούς- ανεξαιρέτως, διακρίνοντας την ομορφιά όπου υπάρχει αυτή στη καθημερινότητα και στη ζωή που μοιραζόμαστε. Με την ίδια ευκολία και το ίδιο χαμόγελο κινείται σε κόσμους διαφορετικούς και στέκεται στο αυθεντικό, στην αλήθεια του άλλου. Αυτό είναι που ξεχωρίζω στον Χάρη.

Προσωπογραφεία Χρήστου Χατζηγιάννη, 2017, λάδι σε καμβά
Προσωπογραφεία φίλου, 2016, λάδι σε καμβά
Προσωπογραφεία του πατέρα μου, 2016, λάδι σε καμβά
Προσωπογραφεία νεαρού άνδρα, 2017, λάδι σε καμβά
Άγιος Σεβαστιανός