Arts4therapy: Πως οι 4 τέχνες συνωμοτούν υπέρ σας;

ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ

Το Θεραπευτικό-Καλλιτεχνικό Κέντρο arts4therapy στη Γλυφάδα εφαρμόζει την ομώνυμη πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδο σύμφωνα με την οποία το άτομο, ανάλογα με την προσωπικότητά του, τις κλίσεις και τα ταλέντα του, εκφράζεται μέσα από την εικόνα, τον ήχο, την κίνηση και τη μίμηση. Η ονομασία arts4therapy παραπέμπει στις 4 τέχνες που χρησιμοποιούνται, συνδυαστικά ή μεμονωμένα, για την περιποίηση και την έκφραση της ψυχής: ζωγραφική, μουσική, κίνηση-χορός και θέατρο-κουκλοθέατρο. Κεντρικό ρόλο στη θεραπευτική μέθοδο arts4therapy παίζει η Art Therapy (Εικαστική Θεραπεία), μία σύγχρονη μέθοδος ψυχοθεραπείας. Ξεκίνησε στις Η.Π.Α γύρω στο 1940 από μία ομάδα ψυχιάτρων και ζωγράφων που την εφάρμοσαν για πρώτη φορά στα ψυχιατρεία. Εκεί διαπίστωσαν ότι, όταν οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν την τέχνη και μιλούσαν για αυτήν, η θεραπεία τους ήταν πολύ πιο αποτελεσματική. Η διερεύνηση των κανόνων που διέπουν το συνδυασμό τέχνης και θεραπείας είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της Εικαστικής Θεραπείας. Λέγοντας, λοιπόν, «Εικαστική Θεραπεία» εννοούμε την περιποίηση της ψυχής – από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θεραπεύω» που σημαίνει «περιποιούμαι» – μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία που θέτει τον άνθρωπο ελεύθερο δημιουργό.


Η τέχνη βοηθάει τον άνθρωπο να εκφραστεί πέρα από τον λόγο, να αποφορτιστεί, να παρατηρήσει τον εαυτό του την ώρα που δρα και να έρθει σε επαφή με αυτόν. Λειτουργεί με συμβολικό τρόπο που είναι συχνά πιο ήπιος από τον λόγο και πιο κοντά στο συναίσθημα. Στην εικαστική θεραπεία το παιδί, έφηβος ή ενήλικας εκφράζεται εικαστικά (ζωγραφική, γλυπτική, πηλός, φωτογραφία, κολάζ, διάφορες κατασκευές) και στη συνέχεια μιλάει για το δημιούργημά του και συνδέεται συναισθηματικά με αυτό. Με αυτόν τον τρόπο ενώνεται το δεξί ημισφαίριο με το αριστερό, δηλαδή το συναίσθημα και η φαντασία με τη λογική, και το άτομο έρχεται σε μεγαλύτερη ισορροπία και ολοκλήρωση.
Στο Θεραπευτικό-Καλλιτεχνικό Κέντρο arts4therapy, εκτός από την εικαστική θεραπευτική προσέγγιση, χρησιμοποιούνται το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, η ελεύθερη μουσικο-κινητική έκφραση. Στο θεατρικό παιχνίδι και στο κουκλοθέατρο, η ελεύθερη συμμετοχή, ο αυτοσχεδιασμός και η εμπλοκή σε διαφορετικούς ρόλους γεννά συναισθήματα που αποφορτίζουν και φέρνουν το άτομο σε επαφή με βαθύτερα και πιο ουσιαστικά κομμάτια του εαυτού του. Στην ελεύθερη μουσικο-κινητική έκφραση, το άτομο ανακαλύπτει το δικό του εσωτερικό ρυθμό και τον ιδιαίτερο μουσικο-κινητικό συντονισμό που του ταιριάζει, και μέσα από αυτόν χαλαρώνει, απελευθερώνεται, ενεργοποιείται και συνειδητοποιεί σταδιακά τον τρόπο για επίτευξη της προσωπικής του ισορροπίας.


Το Θεραπευτικό-Καλλιτεχνικό Κέντρο arts4therapy συνεργάζεται επίσης στον θεραπευτικό τομέα με εξειδικευμένους επιστήμονες για λογοθεραπεία, μαθησιακές δυσκολίες και εργοθεραπεία, και στον καλλιτεχνικό τομέα με καθηγητές φωνητικής αγωγής/ έκφρασης και πιάνου.
Η Υπεύθυνη του Κέντρου arts4therapy είναι η Νίκη Μητσάκου, Μ.A. Art Psychotherapy, κάτοχος του Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας (European Association for Psychotherapy, EAP), πτυχιούχος πιάνου με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία μουσικής αγωγής και πιάνου και μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA Hellas.

[wt-tip]Μιλτιάδου 1, Γλυφάδα | Τηλ: 210 9634634 | Κιν: 697 7488967 | mail: info@arts4therapy.gr | fb: θεραπευτικό-καλλιτεχνικό κέντρο arts4therapy [/wt-tip]