ΜΑΛΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΙΝΑ!

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ παρατηρούμε την υπερέκθεση και την υπερβολή μιας τυποποιημένης “πλαστικής” ομορφιάς. “Πλαστικής” γιατί όλες οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοντέλο ( ακόμη κι αν δε τους ταιριάζει ή δεν τους αρέσει πραγματικά) πρέπει να αφομοιωθούν από αυτό- τόσο όσο η ανασφάλεια επιβάλλει. “Πλαστική” γιατί εξουδετερώνει την ιδιαιτερότητα και τη μοναδική ομορφιά της κάθε μίας, πολλές φορές με ψυχοφθόρα, επίπονα μέσα.
Το λιθαράκι της βάζει πάντα η κοινωνία με τα κάπως άρρωστα “αφύσικα” πρότυπα της προκαλώντας πάντα μια σχετική “φρενίτιδα” με τις τάσεις και τη νόρμα που φυτεύει βαθειά μέσα στο ασυνείδητο. Δημιουργείται μια ενοχική αίσθηση ότι δεν ακολουθείς την εξέλιξη, τις τάσεις και τον τρόπο που οι υπόλοιποι έχουν ήδη συνηθίσει… Ακόμα κι αν είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένη και αφοσιωμένη στο προσωπικό σου κριτήριο.
Τη στιγμή που είναι κοινωνικώς επιβεβλημένο να τραβάς 25 σέλφι ανά δευτερόλεπτο και να χωρέσεις μέσα ο, τι μπορείς και δε μπορείς, να αγοράζεις κρέμες υαλουρονικού όσο, όσο … Ενώ παράλληλα η πλύση εγκεφάλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το βασίλειο της παρακμής τηλεόραση και showbiz βαφτίζει το trash είδωλο πρότυπο για το μέσο όρο. Δεν αργούμε να διαπιστώσουμε ότι κάτι πηγαίνει πολύ στραβά!

Η ομορφιά είναι ενέργεια που
αποπνέει κάποιος και όχι μόνο
ένα οπτικό φαινόμενο!

Βεβαίως όλοι αρεσκόμαστε στο όμορφο, θέλουμε να αρέσουμε και αγαπάμε την ομορφιά. Το θηλυκό εξυμνείται αιώνες για την ομορφιά του! Ας θυμόμαστε πως οι μόδες και ο καλλωπισμός δημιουργήθηκαν με σκοπό να υπηρετήσουν και να αναδείξουν τη γυναίκα, εκείνη όμως δεν υπάρχει για να υπηρετεί κανένα από τα παραπάνω. Μήπως λοιπόν έχουμε χάσει το κριτήριο της υποκειμενικότητας, το στοιχείο της ιδιαιτερότητας και της αληθινής ομορφιάς;
Μέχρι ενός σημείου είναι θεμιτό και υγιές να θέλουμε να παρακολουθούμε μόδες και πρότυπα που μας ενδιαφέρουν. Ακόμη και στις “μόδες υποκουλτούρας” (όπως π.χ. το punk), υπάρχει το στοιχείο της ομαδοποίησης. Αυτό αποτελεί παράδειγμα για το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν είτε συνειδητά, είτε όχι το να ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες. Επίσης, στο πνεύμα της “απενοχοποίησης” των περιττών κιλών είναι αισιόδοξο ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα βιομηχανία μόδας που ενθαρρύνει τις γυναίκες να αγαπήσουν* το σώμα τους και όχι να ντρέπονται γι’ αυτό. Προσοχή όμως στο στοιχείο υπερβολής που υποβόσκει πολλές φορές…Το να αγαπάμε το σώμα μας σημαίνει και να το φροντίζουμε αποφεύγοντας τα προβλήματα υγείας που επιφέρουν τα πολλά περιττά κιλά.
Γίνονται βήματα, προσπάθειες, εκστρατείες αντιμετώπισης των συνεπειών (διατροφικών, ψυχολογικών διαταραχών) που προκάλεσαν στις γυναίκες η χρόνια καταπίεση να ταιριάξουν στα δεδομένα, στους ρόλους και τον ανταγωνισμό που η κοινωνία επέβαλλε. Παρατηρείται ωστόσο, ακόμη η ροπή στα άκρα και αυτό δεν μας παραξενεύει αφού ακόμη δεν έχουν επαναπροσδιοριστεί οι έννοιες με κατάλληλο τρόπο.
Σπανίως βλέπουμε φωτογραφίες ή διαφημίσεις με κορίτσια “της διπλανής πόρτας” και φυσική ομορφιά για να συνδέσουμε την λέξη ομορφιά με το φυσικό. Ακόμη και η φράση ” φυσική ομορφιά” είναι διαστρεβλωμένη αφού μας παραπέμπει σε “παραδεισένιο” πρόσωπο με μακιγιάζ γήινων τόνων. Χρειάζεται μια ώθηση που θα δώσει το θάρρος στις γυναίκες να αποδεχτούν, να αγκαλιάσουν, να στηρίξουν τον αληθινό εαυτό και το προσωπικό τους στυλ! Καθημερινές κοπέλες, με φακίδες, με στραβά δοντάκια, ψηλότερες ή κοντύτερες από το συνηθισμένο, με βαμμένα μώβ μαλλιά, με ράστα μαλλιά, με σιδεράκια, αδύνατα και πιο γεμάτα, με ελληνική ή με γαλλική μύτη, κάθε ηλικίας …Κοπέλες μέσα στην καθημερινότητα που ζούνε, που γελάνε, που κλαίνε, που θυμώνουν, που κάνουν γκάφες! Πανέμορφα και αξιαγάπητα κορίτσια δίπλα μας και γύρω μας αληθινές γυναίκες που παλεύουν με τις δυνάμεις τους, την καθημερινότητα και την πραγματικότητα τους.
Η ομορφιά είναι ενέργεια που αποπνέει κάποιος και όχι μόνο ένα οπτικό φαινόμενο!
Κοιτώντας ανάμεσα σε δεκάδες όμορφα (εξωτερικά) αλλά δυστυχισμένα και ανολοκλήρωτα κορίτσια…Εκείνα που ξεχωρίζουν είναι αυτά που κάνουν ό, τι αληθινά αγαπούν, με τις δυνάμεις τους και γίνονται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και απολαμβάνουν τη ζωή!

Τα πιο όμορφα κορίτσια είναι τα χαρούμενα κορίτσια!