Γυμναστείτε… κάνει καλό σε σώμα και μυαλό!

Η άθληση έχει ευεργετικές ιδιότητες στο σώμα αλλά και στο πνεύμα. Ιδιαίτερα σε ορισμένους ανθρώπους που η καθημερινή εργασία είναι καθιστική και η δραστηριότητα περιορισμένη θα λέγαμε ότι επιβάλλεται να ενταχθεί ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής. Η γυμναστική θα πρέπει να ξεκινά από ήπια μορφή και σταδιακά να μεγαλώνει το βαθμό δυσκολίας και τις απαιτήσεις.

Είναι λανθασμένη η τακτική που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι με στόχο πάντοτε την απώλεια βάρους μονομερώς χωρίς να εξετάζουν τις υπόλοιπες παραμέτρους. Δηλαδή τείνουν να απολαμβάνουν ένα πλήρες γεύμα – και όταν λέμε πλήρες εννοούμε με αρκετές θερμίδες και βαρύ – και μετά αφού έχουν χορτάσει να σκέφτονται ότι πρέπει να αθληθούν για να βοηθήσουν το σώμα τους να αποβάλει αυτές τις παραπανίσιες – από βουλιμία συνήθως – θερμίδες.

Η σωστή απώλεια βάρους έρχεται με την σωστή διατροφή και την κίνηση. Ακόμη και προσεγμένη να είναι η διατροφή σας, αν δεν κάνετε έστω και ένα είδος ήπιας άσκησης δε βοηθάτε τον οργανισμό σας να κάνει τις απαραίτητες καύσεις και να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς, γυμναστές και διατροφολόγους. Κάθε σώμα έχει τις δικές του ανάγκες, κάθε οργανισμός έχει τις δικές του αντοχές και ελλείψεις βιταμινών κλπ. Θα πρέπει να ακολουθήσετε έναν τρόπο ζωής – διατροφής και άσκησης – προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και δραστηριότητες και όχι να αντιγράψετε μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα άθλησης κάποιου γνωστού ή φίλου σας μόνο και μόνο επειδή σε αυτόν είδατε να έχει αποτέλεσμα. Αυτό που σε εκείνον έκανε καλό, μπορεί στο δικό σας οργανισμό να δημιουργήσει προβλήματα και μετά να έχετε κι άλλα στο κεφάλι σας.

Η σωματική άσκηση βοηθά επίσης τη ψυχική μας υγεία. Όταν αθλούμαστε παράγουμε ενδορφίνες οι οποίες έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και μειώνουν το στρες. Αν μάλιστα η άθληση γίνεται και σε εξωτερικό χώρο τότε είναι ακόμη καλύτερα καθώς εναλλάσσονται και οι παραστάσεις μας.