Μικρά και Ακριτικά νησιά της Ελλάδας. Η ανέγγιχτη ομορφιά της φύσης…

Έχει πολύ ωραία μέρη η Ελλάδα για να επισκεφθεί κανείς, οι δημοφιλείς προορισμοί είναι δικαίως προτιμώμενοι από μεγάλη μερίδα κόσμου. Ωστόσο, κάποια μέρη της χώρας μας λόγω μειωμένης πρόσβασης και της άγριας ομορφιάς τους, αξίζει να τα γνωρίσει κανείς έστω για μία και μόνη φορά. Τέτοια είναι τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας. Αραιοκατοικημένα, στις άκρες του χάρτη μας… Επιφυλάσσουν μια μαγική ομορφιά. Αν θυμηθούμε ότι η πραγματική ομορφιά κρύβεται στην απλότητα.
Αν αναζητάς να ξεφύγεις από τη φασαρία, την ταλαιπωρία, τους περιορισμούς στα σχέδια σου και αστάθμητους παράγοντες που δυσχεραίνουν τη διαμονή σου… Είναι η κατάλληλη επιλογή. Οι προσδοκίες για ηρεμία, χαλάρωση και αλλαγή παραστάσεων θα ικανοποιηθούν και είναι αυτό για το οποίο μπορούν να εγγυηθούν τέτοιου είδους προορισμοί.
Γιατί να προτιμήσει κανείς τα ακριτικά νησιά; Ένας καίριος λόγος είναι η αξία της αναλλοίωτης από την ανθρώπινη παρέμβαση ομορφιάς. Ήσυχα λιμανάκια, βαθειά καταγάλανα νερά, ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι, τα γραφικά σπιτάκια των ντόπιων κατοίκων, τα μαγαζάκια με τα τοπικά αγαθά όμορφα στολισμένα και τα νησιώτικα ξωκλήσια. Σε αυτά τα νησάκια ο κόσμος είναι πιο ζεστός και φιλόξενος. Αποκτάς πιο γρήγορα εξοικείωση με τους ανθρώπους και τους ρυθμούς του νησιού καθώς και με την κουλτούρα τους. Ταυτόχρονα υπάρχει η απλότητα που εξισορροπεί την εκκεντρική ομορφιά της φύσης.

Ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε τα εξής:

Ψαρά

Τα Ψαρά βρίσκονται στο βορειοανατολικό Αιγαίο κοντά στην Χίο και εκεί θα σας μεταφέρει το καραβάκι. Το κλασικό αιγαιοπελαγίτικο στυλ με το μπλε και το άσπρο κυριαρχεί στα σπίτια των ντόπιων. Τα καταγάλανα νερά προσφέρονται για αμέτρητες βουτιές, παραλίες που συνιστώνται και πιο γνωστές είναι ο Κατσούνης, η Λαζαρέττα, η βοτσαλωτή παραλία, ο κολπίσκος της Αγ. Κυριακής, Λάκκα κ.α. Δοκιμάστε μοσχοβολιστές αστακομακαρονάδες με αστακό που ψαρεύεται στην περιοχή καθώς και παραδοσιακά τυριά που φτιάχνονται εκεί. Μπορείτε να επισκεφθείτε αξιοθέατα όπως το Παλαιόκαστρο, τον Άγιο Νικόλαο, το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη καθώς και τη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρυθείσα τον 17ο αιώνα με την βιβλιοθήκη της να απαριθμεί σπάνια χειρόγραφα και εκκλησιαστικά βιβλία.

Κάσος

Ανάμεσα σε Κρήτη και Κάρπαθο βρίσκεται η Κάσος. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί νησί της άγονης γραμμής, το αεροδρόμιο έχει διευκολύνει την προσέγγιση του. Χαρακτηρίζεται από φυσική ομορφιά καθώς συνδυάζει την ύπαρξη βουνών, μικρών κοιλάδων που ποτίζονται από ρέματα, σπήλαια και βραχώδεις παραλίες. Η Κάσος έχει μεγάλη ιστορία με ρίζες στην αρχαιότητα και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις με μια επίσκεψη στο σπήλαιο της Eλληνοκαμάρας, την ακρόπολη Πόλιν κ.α. Για βουτιές προτείνουμε το νησάκι Αρμαθιά που είναι κοντά στην Κάσο και μπορείς να προσεγγίσεις μόνο με καΐκι και πρόκειται για την πιο όμορφη του νησιού. Έχει κι άλλες πολλές παραλίες Μάρμαρα, Αμμούα κ.α. Επισκεφθείτε επίσης το σταλαγμιτικό σπήλαιο της Κάσου για να θαυμάσετε απλά τα έργα της φύσης… Όταν με το καλό πεινάσετε τιμείστε την παραδοσιακή κουζίνα με καταβολές από Κρήτη και Αίγυπτο: μακαρούνες με σιτάκα, ντουλμάδες, πιλάφι κασιώτικο και μοσχοπούγγια.

Ηρακλειά

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, για να σε κατατατοπίσω καλύτερα κοντά στη Νάξο. Χωράφια και μονοπάτια μέσα από ελαιώνες, παραλίες σαν μικρές πισίνες που σου ξυπνάνε τη λαχτάρα για βουτιές. Ένα μικρό νησί που περισσότερο το καλοκαίρι αποκτά ζωή. Τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι το σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες του, το κάστρο του Λιβαδιού, αμυντικό οχυρό της Ελληνιστικής περιόδου και το βυθισμένο γερμανικό υδροπλάνο το οποίο είχε καταρριφθεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στον Όρμο Αλιμιά. Για βουτιές προτείνουμε τον Αγ. Γεώργιο, Λιβάδι, Βορίνη, Σπηλιά, Αλιμιά και τον βοτσαλωτό Καρβουνόλακκο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα που παράγονται στο νησί όπως φάβα και σκληροτύρι.

Καστελλόριζο

Κοντά στη Ρόδο και ακόμα πιο κοντά στα τουρκικά παράλια βρίσκεται το ακριτικό Καστελλόριζο. Δεν πρόκειται να συναντήσετε το γνώριμο μπλε-άσπρο των Ελληνικών νησιών. Πρόκειται για νησί με γαλαζοπράσινα νερά, βλάστηση, χρωματιστά γραφικά σπίτια και κατοίκους που δεν εγκαταλείπουν τον αγαπημένο τους τόπο. Βουτιές θα κάνετε στα πεντακάθαρα νερά του λιμανιού και σε παραλίες όπως εκείνης του Αϊ Γιώργη και στις Πλάκες που θα σας μεταφέρει βάρκα. Μοναδική εμπειρία θα αποτελέσει η επίσκεψη στη Γαλάζια σπηλιά με τους σταλακτίτες και τα σμαραγδένια νερά. Ένα σπήλαιο που μέσα κατοικούν φώκιες Μονάχους – Μονάχους και αγριοπερίστερα είναι ένα μαγευτικό θέαμα. Τα αρχαία ερείπια του κάστρου των ιπποτών του Αγ. Ιωάννη και τον Λυκιακό τάφο που σώζεται από αρχαίων χρόνων και αποτελεί σύμβολο της σχέσης του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια. Αν νιώσατε μια κάποια εξάντληση τώρα, συνιστώ να πάρετε δυνάμεις με άφθονα κατουμάρια και στραβά που είναι ντόπια εδέσματα.

Κάρπαθος

Το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου και το νοτιότερο. Παρουσιάζει αυτό που λέμε ατόφια, αγνή ομορφιά. Θα δεις ανθρώπους που δεν αποχωρίζονται τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα καθώς και δραστηριότητες μιας ζωής που σε άλλους είναι άγνωστη και για άλλους έχει παρέλθει. Μεγάλες γυναίκες εδώ ντύνονται ακόμα με παραδοσιακές ενδυμασίες. Θα επισκεφθείς τον Όλυμπο που ενώνει τα ορεινά χωριά, τη Βρουκούντα αρχαία πόλη της Καρπάθου, τη Νήσο Σαρία, γραφικά ξωκλήσια και πολλά μουσεία καθώς τα αξιοθέατα είναι πολλά ακόμα. Για βουτιές σε “εξωτικά” νερά προτείνονται οι παραλίες: Πηγάδια, Αμμοπή, Αχάτα, Άγιος Μηνας, Διαφάνι, Άπελλα, Λευκός κ.α. Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα χωρίς να αμελήσετε τις κρεμμυδοκουλούρες, μακαρούνες, ξυλικόπιτες και πολλά ακόμη τοπικά εδέσματα που επιμελούνται οι ντόπιες γυναίκες.